4 mei 2018

4 mei: de stille tocht, u komt toch ook?

4 mei de dag van herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Nog steeds zien we elke dag slachtoffers van de oorlogen in de wereld. Het is daarom zo belangrijk om mee te geven aan de jongere generaties om te beseffen dat de vrijheid waarin wij de afgelopen 73 jaar leven in Nederland niet vanzelfsprekend is.

Tegelijkertijd zien we ook dat we in de wereld steeds meer te maken krijgen met types die graag opscheppen over hoe groot de knop op hun bureau is voor het lanceren van een raket enerzijds en dat er personen zijn die blijkbaar vinden dat zij op mensen mogen inrijden anderzijds. Omwille voor wat?! Deze nieuwe type oorlog maakt het dat mensen in de wereld voorzichtiger zijn geworden, waakzamer en tegelijkertijd zich, gelukkig, niet altijd laten beïnvloeden door deze idioten.

Voor mij is twee minuten stilte op 4 mei daarom meer dan alleen denken aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, het is ook een moment van realisme en de gedachten over de tijd waarin we nu leven. Wij willen nooit meer een oorlog meemaken zoals oudere generaties hebben meegemaakt in 1940-1945. De verhalen van toen, die ik met open mond van mijn oma’s te horen kreeg, probeer ik door te geven.

Ik zou u willen vragen om samen met mij en vele Groningers mee te wandelen. De Stille Tocht vertrekt om 18.45 uur vanaf de Hereweg, na de kranslegging bij het Joods monument. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om mee te wandelen in Haren en Ten Boer en in Hoogkerk. De twee minuten stilte en de Stille Tocht geeft niet alleen de oude generatie, maar juist de jonge generatie de mogelijkheid om samen de herinnering levend te houden en daarmee tegelijkertijd het besef dat, helaas, er elk jaar meer oorlogsslachtoffers bijkomen.

Pascal Roemers
Voorzitter, PvdA Afdeling Groningen