4 mei 2016

4 mei, een moment van stilte

Tijdens verjaardagen kwamen de oma’s altijd bij ons eten. Tijdens het toetje kwamen dan de verhalen van vroeger. Vaak vroeg ik hen dan om de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar waren het dezelfde verhalen, maar elk jaar was het boeiend om naar te luisteren. De herinneringen die zij met ons deelden bleven zo in leven. Ik denk dat ik om die reden 4 en 5 mei toen al belangrijk vond. Houdt de geschiedenis in leven, niet alleen om de geschiedenis, maar om de reden dat dit nooit meer mag gebeuren. Laten we stilstaan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

Helaas is de werkelijkheid anders dan ik toen als kind bedacht had. We herdenken niet langer meer alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van alle oorlogen daarna en de vele slachtoffers die nog elk jaar vallen. Ook het afgelopen jaar is het maar eens duidelijk geworden dat er nog altijd veel mensen op de vlucht zijn voor oorlog.

4 mei is dus een dag dat we twee minuten stilstaan en alle oorlogsslachtoffers herdenken. Ik zou u willen vragen om samen met mij en vele Groningers mee te wandelen. De Stille Tocht vertrekt om 18.45 uur vanaf de Hereweg, na de kranslegging bij het Joods monument. De twee minuten stilte en de Stille Tocht geeft niet alleen de oude generatie, maar juist de jonge generatie de mogelijkheid om samen de herinnering levend te houden en daarmee tegelijkertijd het besef dat, helaas, er elk jaar meer oorlogsslachtoffers bijkomen.

Pascal Roemers
Voorzitter afdeling Groningen