Bloemhoff en Bushoff kartrekkers PvdA Groningen

28 oktober 2021

Vandaag presenteert de PvdA haar conceptkandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.  Wethouder Carine Bloemhoff wordt wederom lijsttrekker en zal samen met fractievoorzitter Julian Bushoff (plek 2) de lijst aanvoeren. Als ultieme lijstduwer kiest de partij voor ervaren wethouder Roeland van der Schaaf.

Wethouder van der Schaaf is met zijn ruime ervaring een waardevol bestuurder voor een nieuw gemeentebestuur, aldus de Groningse PvdA. De nestor van het huidige college is beschikbaar voor een nieuwe termijn mocht de PvdA wederom twee wethouders leveren. Bloemhoff, nummer 1 op de lijst, is eerste wethouderskandidaat en Bushoff als nummer 2 op de lijst, de beoogd fractieleider. Van der Schaaf “Met Bloemhoff als gedreven bestuurder die met energie resultaten boekt en Bushoff als jong en aansprekend gezicht van de PvdA in de raad en beoogd fractievoorzitter, hebben we een top duo om onze lijst aan te voeren. Ik kijk er ontzettend naar uit om als lijstduwer samen met hen de campagne in te gaan.”

Bloemhoff lanceerde onder meer het succesvolle project de basisbaan en wil dat voortzetten. “Daarnaast zetten we als PvdA vol in op wonen. Wij gaan voor meer, betaalbaarder en eerlijk wonen”, aldus Bloemhoff. “Met een pandbrigade om huisjesmelkers aan te pakken en ons voorstel voor de bouw van sociale koopwoningen, hebben we concrete en vooruitstrevende plannen”, vult Bushoff aan. Naast wonen en werk is bovendien onderwijs en kansengelijkheid een belangrijk speerpunt voor de PvdA. “Als het aan de PvdA ligt gaan we door met honderden miljoenen investeren in nieuwe scholen juist in wijken waar kinderen dat het hardste nodig hebben. Daarnaast breiden we de verlengde schooldag -leuke naschoolse programma’s- uit”, somt Bloemhoff op.

De jonge fractievoorzitter Bushoff hoopt met een zo’n groot mogelijke ploeg straks het verschil te kunnen gaan maken vanuit de Groningse raad: “Kijk naar de Duitse sociaaldemocraten die verkiezingen winnen, dat kan hier ook!” Na Bushoff staat de huidige plaatsvervangend voorzitter van de Groningse raad Rik van Niejenhuis op plek 3. Nieuwkomers zijn student Rozemarijn Gierkink op 4 en Joren van Veen op 5. Zorgspecialist van de huidige PvdA-fractie Els van der Weele staat op 6, oud raadslid uit Ten Boer Rita Pestman op 7 en plek 8 is voor nieuwkomer Irene Huitema. Laatste in de top 10 zijn schrijver van het verkiezingsprogramma en oud JS-voorzitter Rico Tjepkema op 9 en Jahir Scoop op 10. Voorzitter van de PvdA Groningen Haije Wind ziet in de lijst een mooie afspiegeling van Groningen. “We hebben mensen met verschillende achtergronden, mensen met ervaring, maar ook jonge nieuwe gezichten. Ik heb vertrouwen dat we met deze lijst als PvdA weer na 8 jaar de grootste van Groningen kunnen worden”, aldus Haije Wind.

De hele lijst met toelichting van de commissie vind je hier. Op donderdag 11 november stemmen de leden van de PvdA Groningen over de definitieve kandidatenlijst.