Groningse PvdA kijkt met Ploumen weer positief vooruit

19 januari 2021

Twee maanden voor de verkiezingen stapt beoogd lijstrekker Lodewijk Asscher op en neemt Lilianne Ploumen het stokje over. Na een bewogen week binnen de PvdA kijken de Groningse kopstukken weer met optimisme vooruit.

“Een moedig, maar bijzonder treurig besluit”, zeiden PvdA-wethouders Carine Bloemhoff, Roeland van der Schaaf en fractievoorzitter Julian Bushoff vorige week over het opstappen van partijleider Asscher. Zij zien in Ploumen een goede opvolger. Van der Schaaf: “Ze heeft zich bewezen als minister en Kamerlid. Ze is als dochter van de melkboer een echte vrouw van het volk. Ploumen is een benaderbare topvrouw waar wij vol achter moeten staan”.

In 2017 won Ploumen de Groningse Aletta Jacobsprijs voor haar succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Ze wordt de eerste vrouwelijke lijstrekker van de PvdA. “Hoog tijd en prachtig nieuws”, reageert wethouder Bloemhoff verheugd. “Goede keuze. Lilianne is zeer ervaren en een echte sociaaldemocraat. Ze durft met haar initiatief She Decides de strijd met types als Trump aan te gaan.”

Ook fractievoorzitter Julian Bushoff (tevens kandidaat-Kamerlid) ziet de toekomst weer rooskleurig in. “De blik weer vooruit en met een stevig links verkiezingsprogramma vol lef en ambitie op naar 17 maart”, reageert Bushoff.

Zaterdag vindt eerst het congres van de PvdA plaats. Hier wordt Ploumen officieel bevestigd als lijsttrekker van de PvdA. Ook zal de 13e plek voor de Groningse fractievoorzitter Bushoff bevestigd moeten worden. De Groningse sociaaldemocraten zien dat met vertrouwen tegemoet en kijken na een roerige week weer met vertrouwen vooruit.