Houd de Stadjerspas toegankelijk voor inwoners met weinig geld

17 juni 2021

Is een Stadjerspas wel toegankelijk voor alle Groningers met een minimuminkomen? Dat lijkt niet altijd het geval, constateert PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra. Deze woensdag stelde hij daarom vragen aan het gemeentebestuur om daar verandering in te brengen.

Een pas aanvragen
Het probleem begint bij de aanvraag. Hierbij is het noodzakelijk dat de bewoner in het bezit is van een DigID en daarnaast een QR-code kan aflezen met een smartphone of tablet. Dat vindt Loopstra opmerkelijk: “De Stadjerspas moet juist laagdrempelig zijn voor mensen met weinig geld. Het is vreemd dat de gemeente ervan uit gaat dat iedere bewoner, jong en oud, beschikt over en smartphone en DigID. Juist mensen in de bijstand hebben vaker geen geld voor een dure telefoon. Daarnaast is en DigiD niet verplicht in Nederland.”

Het gebruik van de pas
Ook het gebruik van de kaart is voor veel mensen verwarrend geeft PvdA raadslid Loopstra aan: “Als bewoners zich iedere keer moeten aanmelden via een website en een QR-code moeten scannen met een app op hun smartphone, laten ze de Stadjerspas al snel links liggen. Voor deze mensen moet er duidelijker gecommuniceerd worden door de gemeente, dat er ook een fysieke pas is die ze kunnen meenemen om ergens korting te krijgen.”

Kritische vragen
Daarom wilde de PvdA deze woensdag weten wat de gemeente gaat doen om de Stadjerspas laagdrempelig en beter toegankelijk te maken voor alle inwoners, zonder dat hun privacy daarmee in gevaar komt. “De Stadjerspas is een voorziening die al jarenlang mooie dingen voor inwoners met een smalle beurs in onze gemeente mogelijk maakt. Dat moet komende jaren zo blijven, ongeacht hun leeftijd en toegang tot nieuwe technologie”, aldus Loopstra.

Waar ben je naar op zoek?