23 april 2015

Niemand op straat in Groningen

Gisteren sloten VVD en PvdA in Den Haag een akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Veel is nog onduidelijk over wat dit precies voor steden als Groningen betekent.

Aan de ene kant stelt het kabinet lokale bed-, bad- en broodvoorzieningen voor uitgeprocedeerden te willen sluiten. Aan de andere kant wordt er ook gesteld dat de burgemeester de bevoegdheid houdt om in individuele gevallen mensen tijdelijk op te vangen vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de openbare orde en de zorgplicht voor de gemeente. Dat lijkt weer te betekenen dat een minimale opvang mogelijk blijft. Komende tijd zal hier meer duidelijkheid over moeten komen, evenals wat dit betekent voor de opvanglocatie in het voormalige Formule 1 hotel aan de Helsinkiweg.

Voor de PvdA in Groningen staat één ding als een paal boven water: in onze gemeente hoeft niemand op straat te slapen. De gemeente Groningen hanteert dit principe al jaren en daar verandert niets aan. De gemeente houdt immers een zorgplicht en daarbij behandelen we iedereen gelijk.

Carine Bloemhoff
Fractievoorzitter PvdA Gemeenteraadsfractie