Nieuw bij de PvdA: Giovanni Telussa (22)

7 februari 2022

Bij ‘Nieuw bij de PvdA’ stellen we jou voor aan nieuwe en bijzondere leden van onze partij. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Vandaag: Giovanni Telussa (22): “Ik heb zelf conflicten gehad met huisjesmelkers. Zo’n verhuurdersvergunning en opkoopbescherming van de PvdA helpen gelukkig tegen huisjesmelkers en huizenbeleggers. Maar er is meer nodig.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Giovanni Telussa, 22 jaar jong. De afgelopen drie jaar heb ik de bachelor farmacie afgerond aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een zeer intensieve studie met veel contacturen, ellenlange dagen op het lab en helaas weinig vrije tijd. Zo ongeveer halverwege mijn studie veranderde het studentenleven ineens door de greep van het coronavirus op de samenleving. Fysieke aanwezigheid was vaak niet meer noodzakelijk om onderwijs te genieten en het sociale leven werd hardhandig tot een halt geroepen. De tijd kwam soms even stil te staan. Doordat het dagelijkse leven letterlijk onthaast werd, bood mij dit de unieke kans om even te reflecteren, zowel op de wereld als op mezelf. Hierdoor heb ik mijn interesses, passie en toekomstvisie beter in kaart kunnen brengen. Niet alleen ben ik hierdoor politiek actief geworden, maar heb ik ook mijn verdere loopbaan bijgesteld. Om dit nog verder uit te diepen heb ik momenteel een tussenjaar genomen. Ik zit nu als penningmeester en vicevoorzitter in het bestuur bij Jonge Socialisten Groningen en werk daarnaast bij geneesmiddelenbereidingen op de afdeling klinische farmacie in het Martini Ziekenhuis. Mijn plan is om in april te beginnen met een premaster Business Administration Health. Een iets bredere studie dan de opleiding tot apotheker. Hiermee hoop ik mijn uiteenlopende interesses beter in te passen en een bredere kijk op de gezondheidszorg te ontwikkelen om complexe vraagstukken te kunnen beantwoorden.

Wat maakt jou een Groninger?
Of ik echt een Groninger ben, betwijfel ik wel eens. Ik ben opgegroeid in Drenthe, en heb een vader met Molukse afkomst. Ik voel me echter met alle drie even sterk verbonden. En dat is gelijk ook wat ik bewonder aan Groningen. Veel culturen en verschillende soorten nationaliteiten komen samen in de stad door de aanwezigheid van de universiteit. Echter, zoals Leonore zei in de vorige editie van deze rubriek, blijven Groningers altijd nuchter, kalm en realistisch. Ik heb het idee dat de verschillende culturen goed samenkomen met dit Groningse karakter. Hiermee behoudt Groningen het warme en bekende gevoel van een ‘dorp’. Ik was de eerste in mijn hele familie die de mogelijkheid had om te gaan studeren. Omdat van kleins af aan Groningen altijd voelde als de dichtstbijzijnde ‘grote stad’, was het een logische stap om hier te gaan studeren. Het voelt dus aan als thuis, maar biedt tegelijkertijd ook kansen om andere culturen te leren kennen en jezelf te ontwikkelen.

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
Gelijktijdig met de aanvang van de coronacrisis ging ik op mezelf wonen. Slechte timing, ik weet het. Ik werd helaas al snel geconfronteerd met problemen waar veel jongeren en starters mee te maken zullen krijgen. Problemen waar ik niet altijd even goed bij stilstond toen ik nog veilig verkeerde in de thuishaven van mijn ouders in Drenthe. Denk hierbij aangrote aanjagers van kansenongelijkheid in Nederland, zoals het leenstelsel en de liberalisering van de woningmarkt. Helaas heb ik deze kwesties aan levende lijve moeten ondervinden. Na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, voelde ik me niet langer vertegenwoordigd door de huidige grote partijen, welke in mijn ogen het individualisme in Nederland gedurende de jaren steeds meer zijn gaan belichamen. De politiek was er niet meer voor elke Nederlander, en zeker niet voor jongeren. In de aansluitende zomer na de verkiezingen ben ik dus op zoek gegaan naar mijn eigen politieke visie, en heb ik verschillende politieke jongerenorganisaties bezocht. Ik voelde me geroepen, en in staat, om een verschil te maken. Uiteindelijk ben ik door Rozemarijn, nu vierde op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, bij de Jonge Socialisten in de PvdA beland. Dit was eindelijk een plek waar ik me thuis voelde, mijn mening kon delen en ervoer dat anderen mijn visie ook deelden. Hierom heb ik me gelijk gekandideerd voor het bestuur van Jonge Socialisten Groningen. Ik hoop dat de PvdA en haar leden mijn sociaaldemocratische kijk op de samenleving helpen ontwikkelen, zowel binnen als buiten de partij.

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
Zoals ik hiervoor al benoemde heb ik zelf te maken gehad met problemen op de woningmarkt. Tijdens de korte periode dat ik in Groningen woon heb ik al ontzettend veel conflicten gehad met huisjesmelkers wie zichzelf machtig wanen in de stad. Dit varieert van onopgeloste gebreken aan de woning, gesjoemel met servicekosten en onnodige huurverhogingen. Doordat de huurcommissie in Nederland feitelijk buiten spel is gezet, er amper sociale huurwoningen zijn en er geen huurplafond is in de vrije sector, kunnen huurders geen kant op. Gelukkig is de PvdA in de gemeenteraad al druk bezig om dit te verbeteren door bijvoorbeeld de verhuurdersvergunning, een opkoopbescherming en pandbrigade in de stad. Echter is er meer werk aan de winkel. Ik zou graag de komende jaren zien dat er veel meer sociale huurwoningen (voor jong en oud) worden gebouwd. Ook zou ik graag zien dat er serieus wordt nagedacht over een campus als aanvulling op de woningvoorraad, en om onmenselijke taferelen van dakloze studenten te voorkomen. Het is daarbij belangrijk dat de studentencultuur van de stad niet verloren gaat, maar er wel gekeken wordt naar daadkrachtige oplossingen. Daarnaast moet de huurder beter beschermd worden en de macht van huisjesmelkers flink worden teruggedrongen.

Waarom zouden mensen lid moeten worden van de PvdA?
Een van mijn grote doelen dit jaar is om ervoor te zorgen dat ik met de mensen om mij heen in gesprek blijf over Nederland, en mijn sociaaldemocratische kijk daarop. Te veel mensen stemmen zonder daar al te veel aandacht aan te besteden, en wegen niet af wat het beste is voor hun eigen situatie. Politiek voelt voor velen als iets wat zich ver weg in Den Haag afspeelt. Iets waar ze dus geen invloed op hebben. Ik zou graag aan jongeren om mij heen laten zien, dat je daadwerkelijk invloed kan hebben als je je eenmaal begint uit te spreken en opkomt voor je eigen mening. De democratie is ons grootste goed, en ik zou graag zien dat iedereen daar weloverwogen gebruik van maakt. Ik wil niet beweren dat de Partij van de Arbeid de juiste partij is voor iedereen, maar als je je verbonden voelt met het idee van ‘solidariteit’ en ‘opkomen voor je medemens’ dan hoop ik ook aan andere jongeren hetzelfde gevoel van ‘thuiskomen’ bij de PvdA te kunnen doorgeven.

Wil jij ook lid worden van de PvdA? Klik dan hier!

Lees ook: “Nieuw bij de PvdA: Leonore van der Heide (21)”