Nieuw bij de PvdA: Leonore van der Heide (21)

19 januari 2022

Dit nieuwe jaar starten wij met de rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’, waar wij jou voorstellen aan nieuwe en bijzondere leden van onze partij. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Vandaag: Leonore van der Heide (21): “Ik werd lid direct na de maidenspeech van Habtamu de Hoop waar hij precies samenvatte wat ik voelde.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Mijn naam is Leonore van der Heide. Ik ben 21 en werk bij een non-fictie uitgever. In Zwolle zit ik in mijn laatste jaar van de opleiding Mediaredactie. Elke dag reis ik 1,5 uur heen en weer voor mijn studie wat ik het waard vind zodat ik kan blijven samenwonen met mijn vrienden in Groningen. In de eerste lockdown ben ik begonnen met verschillende hobby’s en om de week komt er ook wel weer eentje bij. Nu schilder ik veel en heb ik lezen weer even links laten liggen. In de zomer kampeer ik graag en hou ik ervan om me even van de drukte weg te trekken.

Wat maakt jou een Groninger?
Naast dat ik simpelweg ben geboren in het UMCG en elk jaar met een uitgeholde pompoen langs de deuren ging, denk ik het dorpse gevoel. Ik ben gewend dat ik altijd wel iemand tegenkom die ik ken als ik de Herestraat doorloop. Wat ik trouwens zo’n mooi stereotype van Groningers vind, en nog een leerpuntje voor mezelf, is de nuchterheid. ‘T kon minder’ zeggen als iets heel goed is, een bescheidenheid die je niet snel ergens anders vindt. Maar zelfs als het gaat om iets als de gaswinning kunnen de Groningers kalm en realistisch blijven. Misschien moet ik dat nog leren want ik kan er nog best kwaad om worden.

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
Ik kom uit een arbeidersfamilie. Mijn opa en oma zijn in Hoogkerk opgegroeid met de geur van de suikerfabriek. Voor mij is het belangrijkste waar een partij voor kan staan kansengelijkheid. Het idee dat iedereen op hetzelfde punt kan komen ongeacht de maatschappelijke klasse en soort milieu waarin ze opgroeien. Ik heb sinds ik mag stemmen op de PvdA gestemd, gewoon door de stemwijzer. Ik werd lid direct na de maidenspeech van Habtamu de Hoop waar hij precies samenvatte wat ik voelde. PvdA is voor mij idealistisch maar reëel op de manier dat ze met beide benen in het werkveld staan en erkennen wat er moet gebeuren.

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
Meer huizen en dan vooral sociale huurwoningen en studentenhuizing. Ik heb een paar maanden terug een goede kamer gevonden via via waar ik heel veel geluk mee heb gehad. Helaas zijn er zo veel studenten die nog steeds, ook al is het schooljaar al op de helft, bij medestudenten moeten logeren of ver moeten reizen vanuit thuis om naar college te kunnen. Maar ook het tekort aan sociale huurwoningen is een heel groot probleem. De veel te lange wachtlijst zorgt er voor dat jongvolwassen niet goed aan hun toekomst kunnen beginnen en woningen niet kunnen meegroeien met jouw levensplannen. De stad wordt overheerst door huisjesmelkers en ook als je naar een dorp als Winsum wilt (het mooiste dorp van Nederland) wacht je jaren. Als dit morgen meteen opgelost kon zijn hoefde je niet meer 15 jaar van tevoren te bedenken waar je eventueel zou willen wonen.

Waarom zouden mensen lid moeten worden van de PvdA?
Los van de hartstikke leuke groep mensen die je ontmoet als je actief lid bent, merk ik dat je je toch meer betrokken voelt met Groningen. Ik woonde een tijdje in Assen en ik was zo’n half jaar niet in het centrum van Groningen geweest. Toen ik er weer was waren er allemaal nieuwe winkels en cafétjes geopend, heel leuk maar gek om te zien hoe snel alles verandert. Door het huidige beleid en toekomstplannen te volgen begin je de stad meer te zien als een constant ontwikkelend iets en dat heeft mijn hele perspectief veranderd. Door politiek actief te worden verdwijnt dat idee dat ‘sommige dingen gewoon zijn hoe ze zijn’.

Waar ben je naar op zoek?