Nieuw bij de PvdA: Rob Fredericks (25)

23 juni 2022

Dit jaar starten zijn wij gestart met de rubriek ‘Nieuw bij de PvdA’, waar wij jou voorstellen aan nieuwe en bijzondere leden van onze partij. Wie zijn zij? Waarom zijn zij lid geworden van de PvdA en wat willen ze bereiken? Vandaag: Rob Fredericks (25): “Waarom werd hij lid en wat wil hij bereiken? “Het gevoel dat je dingen kunt veranderen, dat merk je als je bij de PvdA komt. De mensen die daadwerkelijk het beleid bepalen voor de stad zijn niet zomaar ver weg maar zijn mensen waarmee je kan praten…”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Rob Fredericks, 25 jaar en student in Groningen. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland genaamd Langedijke. Op de leeftijd van 19 jaar oud ben ik afgereisd naar Groningen om Farmacie te studeren aan de RUG. Aanvullende op mijn studie Farmacie werk ik ook op invalbasis bij een paar apotheken in Groningen. Verder doe ik graag aan sport; ik heb als jonge jongen altijd op voetbal gezeten maar nu sinds dit studiejaar doe ik aan Mixed Martial Arts waaronder grappling en kickboksen. Daarnaast probeer ik ook zoals elk ander student een actief sociaal leven te onderhouden door af en toe een biertje te drinken in het plantsoen, bij vrienden of in de kroeg.

Wat maakt jou een Groninger?
Ondanks dat ik één van die studenten ben die Groningen opgezocht heeft om te studeren durf ik na de 5 jaar dat ik hier woon mezelf écht een Groninger te noemen. Door opgegroeid te zijn in een dorp van krap aan 300 inwoners ben ik met de dorpscultuur bekend. Als dorpeling zie ik dan ook zeker vergelijkingen met de stad en het dorp waarin ik ben opgegroeid. De gemoedelijke sfeer en leuke mensen die hier wonen doen deze stad warm aanvoelen. Gezelligheid is een constante aanwezigheid en het voelt alsof de mensen hier zich altijd om elkaar blijven bekommeren. De combinatie van het bruisend en levendig karakter die de studenten de stad brengen in combinatie met de Groningse nuchterheid en het dorpse karakter hebben mij verliefd doen raken op Groningen. Na mijn studie zou ik dan ook graag willen blijven wonen in Groningen.

Wat was het moment waarop je erachter kwam: de PvdA is mijn partij?
De eerste borrel die ik op Ons Pand heb bijgewoond had mij al snel overtuigd. Ik was actief bij de campagne #nietmijnschuld waar ik Rozemarijn (raadslid) en Marinus (FNV) heb leren kennen. Zij hadden mij uitgenodigd om een keer een borrel van de jeugdafdeling van de PvdA (De jonge socialisten) bij te wonen. De combinatie van het gezellige volk, wat ook nog eens betrokken is met de sociaal democratie, de stad en zijn mensen, deed mij gelijk voelen dat ik op mijn plek was ‘liet mij gelijk op mijn plek voelen?’. Ik heb direct het aanmeldformulier ingevuld en ik ben nu ondertussen ook met regelmaat op het PvdA pand te vinden.

Welke problemen in de stad moet de PvdA als het kan morgen meteen oplossen?
Ik vind het belangrijk dat in de maatschappij iedereen zich moet kunnen ontwikkelen en vrij voelen. Steeds vaker hoor je om je heen dat mensen moeite hebben met meekomen in de maatschappij. Mensen durven de kachel niet meer aan te zetten, werken banen met teveel druk voor te weinig geld en zien om zich heen overal de prijzen stijgen. De bestaanszekerheid van veel mensen komt onder druk te staan en hetgeen wat ik belangrijk vind – jezelf kunnen ontwikkelen en vrij voelen- is voor velen niet meer vanzelfsprekend. Mijn droom zou dan ook zijn dat de PvdA het bestaansrecht, waarvan veel mensen voelen die verloren te hebben, weer terug te kunnen geven aan iedereen in de stad.

Waarom zouden mensen lid moeten worden van de PvdA?
Veel mensen haken (begrijpelijk) af van de politiek terwijl het juist nu belangrijk is om mee te blijven doen. Persoonlijk heb ik dit gemerkt bij de #nietmijnschuld campagne. Het voelt alsof je als persoon niks in te brengen hebt maar toch hebben we, door hard te strijden, ervoor kunnen zorgen dat het leenstelsel voor studenten nu afgeschaft wordt. Het gevoel dat je dingen kunt veranderen, dat merk je als je bij de PvdA komt. De mensen die daadwerkelijk het beleid bepalen voor de stad zijn niet zomaar ver weg maar zijn mensen waarmee je kan praten. Wanneer je hiermee bezig bent hoor je ook over het harde werk wat verzet wordt voor Groningen en haar burgers. De politiek blijft dan dichter bij je als burger en je voelt je minder een speelbal van een groter geheel. Daarnaast zijn de mensen bij PvdA Groningen een leuke en enthousiaste groep dus dat maakt de borrels ook altijd gezellig.

Lees ook: ‘Nieuw bij de PvdA: Giovanni Telussa (22)’