PvdA: Dit is onze visie voor het Deltaplan voor het Noorden

17 februari 2021

Er is dringend behoefte aan een ruimtelijk economisch toekomstperspectief voor het Noorden; een ‘Deltaplan voor het Noorden’. De PvdA wilt dat er een helder en eerlijk overkoepelend verhaal komt waarin ook Groningen goed vertegenwoordigd is. Vandaag stellen PvdA, D66 en Groenlinks vragen aan de rest van de raad om samen met een sterke visie voor het Noorden te komen.

Deltaplan voor het Noorden
Afgelopen december is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen. Het kabinet moet voor de zomer met een ‘Deltaplan voor het Noorden’ komen. Het overkoepelende plan moet de Noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland helpen om een schaalsprong te maken in bereikbaarheid en wonen.

Waarom is dit belangrijk
PvdA raadslid Rik van Niejenhuis geeft aan dat Groningen nu de kans heeft een sterk eigen geluid te laten horen. Bovendien geeft zo’n plan volgens Van Niejenhuis niet alleen kansen voor Groningen, maar ook voor de rest van Nederland: “Het Deltaplan voor het Noorden kan de arbeidsmarkt versterken, een impuls geven aan woningbouw en leefkwaliteit, bereikbaarheid verbeteren en duurzame innovaties aanjagen. Tegelijkertijd kan het uitkomst bieden voor het ruimtegebrek en de woningnood in de Randstad. Een win-win dus!”

Wat moet erin komen?
Als eerste geeft Niejenhuis aan dat een Deltaplan een mooie kans is om nieuwe manieren van vervoer en innovatie aan te jagen: “Denk hierbij aan de Lelylijn en een Nedersaksenlijn, maar ook binnen de stad willen we betere ov-verbindingen. Zo willen we een snelle Hoogwaardige OV aansluiting van station Europapark via UMCG naar Zernike. We willen fietsen en ov-gebruik stimuleren zodat mensen minder vaak de auto hoeven te pakken”

PvdA raadslid Rik van Niejenhuis

Daarnaast is wonen een belangrijk thema dat daar direct mee gepaard moet gaan. Zo moet Groningen zelf flink groeien om het woningtekort aan te pakken in de stad. Er moeten de komende 20 jaar ruim 10.000 woningen bijkomen in de stad. Daarnaast is onze visie om 35.000 woningen bij te bouwen in de verstedelijkingsagenda Groningen- Assen. “Het is hierbij cruciaal dat alle projecten goed op elkaar afgestemd worden met een integrale aanpak. Ze moeten goed ondersteunt worden met investeringen in economie, landschap, recreatie,  toerisme en cultuur voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat. Ook hier kan het Deltaplan voor het Noorden een belangrijke rol in spelen”, aldus van Niejenhuis.

Strategische Agenda
Tot slot roept Van Niejenhuis op tot het maken van een strategische agenda: “Het Deltaplan voor het Noorden is naast alle andere plannen op gebied van verstedelijking, economie en mobiliteit ook slechts een nieuw plan. Uit die plannen samen moet een strategische agenda komen, die gedragen wordt door de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. Samen moeten we zorgen voor een sterke samenhangende ontwikkeling in Noord-Nederland. ”

Input van de raad
De PvdA, D66 en Groenlinks stellen vandaag gezamenlijk vragen aan de Groningse raad, om zo input te verzamelen voor een sterk Deltaplan voor het Noorden. Voor 1 mei moeten de eerste contouren van het plan naar de Tweede Kamer gestuurd worden.