PvdA: Maak stoepen en voetpaden beter toegankelijk voor ouderen en mensen met een handicap

26 januari 2021

De gemeente moet voetpaden en stoepen beter toegankelijk maken voor ouderen en mensen met een beperking, dat zegt PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra. Hij maakt zich zorgen over de onveilige situaties die ontstaan door de slecht onderhouden trottoirs. De PvdA vraagt daarom het college om een plan van aanpak te maken, om Groningen beter toegankelijk te maken voor mensen die slecht ter been zijn.

Het is voor veel mensen in Groningen herkenbaar: losse tegels, plassen water, paaltjes die in de weg staan en slecht geparkeerde auto’s en fietsen. Voor mensen die slecht ter been zijn kan dit voor onveilige situaties zorgen en dat moet veranderen zegt PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra:

PvdA raadslid Jan Pieter Loopstra

“Ouderen en mensen met een beperking moeten ook normaal gebruik kunnen maken van onze trottoirs en voetpaden. En daar mankeert het momenteel aan. Met een rollator kun je nauwelijks gebruik maken van onze voetpaden. Iedere inwoner telt, ook op onze voetpaden”.

Loopstra ziet regelmatig meldingen van bewoners binnenkomen bij de gemeente en vindt het belangrijk dat het college

daar gehoor aan geeft. “Het is belangrijk dat wij naar onze bewoners luisteren en hun veiligheid vooropstellen”, aldus Loopstra. De PvdA wil dat alle inwoners veilig en prettig gebruik kunnen maken van onze voetbaden in dorpen en wijken.

Dit jaar presenteert het college de leidraad voor openbare ruimte. De PvdA wil dat het college met een plan van aanpak komt om slecht onderhouden stoepen en wandelpaden aan te pakken. Ook wil de PvdA dat de werkgroep Toegankelijk Groningen hierin meegenomen wordt inde besluitvorming. Komende woensdag dient de PvdA de motie in bij de raad.