PvdA wil woonplicht en sociale koopwoningen

1 april 2021

Een koophuis en betaalbare huurwoning bemachtigen is voor steeds meer Groningers onmogelijk geworden. PvdA-raadsleden Julian Bushoff en Maarten van der Laan deden daarom afgelopen week twee voorstellen om dit aan te pakken. De jonge raadsleden willen een woonplicht instellen voor verhuurders om te voorkomen dat woningen voor de ‘hoofdprijs’ verhuurd worden. Daarnaast pleiten ze voor de bouw van sociale koopwoningen om meer Groningers de kans te geven op een betaalbare koopwoning.

Woonplicht

PvdA fractievoorzitter Julian Bushoff


De Stichting Buurt Organisatie Kop Indische Buurt schreef vorige week een brief aan de gemeenteraad waarin de buurbewoners hun bezorgdheid uitten over de oprukkende huisjesmelkers in de buurt. De stichting vroeg om een verbod op het doorverhuren van woningen om een eind te maken aan de prijsopdrijving die ontstaat door het groeiend aantal woningen dat werd opgekocht in de Indische Buurt. De PvdA-fractieleden zien ook dat de balans zoek is en stelden daarom vorige week woensdag vragen aan het College van B&W om te onderzoeken of de zelfwoonplicht nog verder uitgebreid kan worden in de gemeente.

Sociale koopwoningen
Naast de steeds maar oplopende huurprijzen is kopen voor veel Groningers ondoenlijk geworden. Daarom kwamen Bushoff en Van der Laan afgelopen woensdag met een nieuw voorstel: de bouw van sociale koopwoningen op de grond van de gemeente. Ze hebben hun idee opgedaan in Zaanstad waar betaalbare woningen in opdracht van de gemeente gebouwd worden door een eigen gemeentelijke BV. “In het Zaanse model

PvdA raadslid Maarten van der Laan

blijft de grond eigendom van de gemeente. Bovendien koopt de bewoner van het huis zelf maar 65 procent, waardoor een woning met een verkoopprijs tussen 200- en 250 duizend euro een hypotheek van slechts zo’n 100 duizend euro behoeft”, zo legt Bushoff uit. De bewoner kan na tien jaar het volledige eigendomsrecht krijgen door de laatste 35 procent van het pand te kopen en de erfpacht af te kopen. Door die tien jaar voorkomen we ook dat beleggers aan de haal gaan met deze woningen. PvdA raadslid Van der Laan vult aan: “Met dit plan wordt de hypotheek aanzienlijk lager voor kopers. Leraren, verpleegkundigen en starters zouden zo weer kans maken op een betaalbare koopwoning in Stad. Bovendien kan dit ook de doorstroom in de sociale huursector bevorderen. Dit sluit goed aan bij de woonbehoeften en woonplannen van Groningen.”

 

Betaalbare woningen
Beide voorstellen doelen erop om woningen weer beter betaalbaar te maken voor de bewoners van Groningen. Van der Laan: “Wij vinden het onaanvaardbaar dat een groep investeerders zoveel verdient aan het woningtekort, terwijl een betaalbare woning voor veel mensen onbereikbaar geworden is. Daarom halen we alles uit de kast -van een vergunningstelsel voor huisjesmelkers tot een opkoop verbod voor beleggers en zelfs de bouw van sociale koopwoningen. Alles om wonen weer beter betaalbaar te maken.”