PvdA wil uitbreiding woonplicht en honderden sociale koopwoningen bouwen

1 november 2021

De PvdA wil een uitbreiding van de woonplicht van 1 naar 3 tot 5 jaar en eist bij nieuwe stadsdelen zoals de Suikerzijde de bouw van honderden sociale koopwoningen. Dat maakt fractievoorzitter Julian Bushoff vandaag bekend als reactie op de door de gemeente gepresenteerde instrumenten voor betaalbaar wonen.

Mede naar aanleiding van het eerdere voorstel van de PvdA voor sociale koopwoningen heeft het gemeentebestuur verschillende instrumenten in kaart gebracht om meer betaalbare woningen in Groningen te realiseren. PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff komt daarom vandaag met een aantal concrete voorstellen om hier invulling aan te geven.

Sociale koopwoningen
Zo pleit de PvdA-voorman voor de bouw van sociale koopwoningen. “Naast dat wij als PvdA veel sociale huur willen realiseren is het echt noodzakelijk om ook sociale koopwoningen te gaan bouwen voor middeninkomens”, zegt Bushoff. Met de bouw van sociale koopwoningen blijft de gemeente in eerste instantie eigenaar van de grond en eventueel deels de woning, waardoor de koper een minder hoge hypotheek hoeft af te sluiten. Mensen met een middeninkomen zoals starters, leraren, zorgmedewerkers en politieagenten komen niet in aanmerking voor sociale huur en huurtoeslag, maar huren in de vrije sector en kopen is eveneens onbetaalbaar. Voor hen kan een sociale koopwoning een uitkomst zijn, aldus Bushoff. “Daarom pleiten wij als PvdA voor de bouw van honderden sociale koopwoningen in nieuwe wijken zoals bijvoorbeeld de Suikerzijde”. Binnen een paar maanden wil Bushoff een uitgebreid overzicht van de kosten en opties voor de bouw van zijn sociale koopwoningen.

Woonplicht en opkoopbescherming
Toch is bouwen alleen niet voldoende denkt de PvdA. Met een uitbreiding van de woonplicht willen de Groningse sociaaldemocraten daarom ook voorkomen dat huizen in de handen van beleggers vallen. “Wonen is geen verdienmodel, maar een grondrecht”, zegt PvdA-voorman Bushoff. “De PvdA wil daarom een uitbreiding van de woonplicht van 1 naar 3 tot 5 jaar. Daarnaast moet de opkoopbescherming op de dag dat het wettelijk mogelijk is, zo breed mogelijk in Groningen worden ingevoerd. Met zulke maatregelen kunnen we huizenbeleggers nog beter de pas afsnijden en zorgen dat gewone mensen weer een kans maken op een betaalbare woning.”