17 december 2020

Schoonmakers weer in dienst van de gemeente Groningen

Schoonmakers van gemeentelijke panden zullen weer in vaste dienst komen bij de gemeente. Het is een mooie overwinning voor PvdA-voorman Julian Bushoff, die afgelopen woensdag een meerderheid voor zijn voorstel wist te behalen in de raad.

De afgelopen weken was het onduidelijk wat de raad zou besluiten. Toch slaagde PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff erin om samen met coalitiegenoot GroenLinks tot een voorstel te komen om schoonmakers in dienst te nemen. “Schoonmaakwerk is gewoon onderdeel van de gemeente. Schoonmakers verdienen een gelijkwaardige positie en horen dan ook bij de gemeente in dienst te zijn”, zegt Bushoff.

Julian Bushoff

Op dit moment worden de schoonmaakwerkzaamheden in de 80 panden van de gemeente uitgevoerd door twee commerciële bedrijven. Het is echter een langgekoesterde wens van de partijen PvdA en SP om schoonmakers in vaste dienst van de gemeente te nemen. Ze worden daarmee weer echt een onderdeel van de gemeente en gaan er bovendien op vooruit in loon en arbeidsvoorwaarden.

In de raad lagen er nog twee opties op tafel: sociaal aanbesteden of inbesteden, oftewel in dienst nemen van de gemeente. Met beide opties zou de positie van de schoonmakers erop vooruitgaan. Aangezien inbesteden de duurste optie was, lag deze optie ingewikkelder voor het college. Daarnaast zagen verschillende partijen hier geen financiële ruimte voor.

GroenLinks raadslid Jan Visser laat weten dat ook zijn partij kritisch naar het voorstel gekeken heeft. “Echter was voor GroenLinks de optie sociaal aanbesteden uiteindelijk toch te mager, het brengt onvoldoende die gelijkwaardige positie dichterbij”, zo laat Visser desgevraagd weten.

Uiteindelijk wisten de linkse partijen PvdA, SP, GroenLinks en PvdD samen een meerderheid te behalen. Daar voegde de PVV, 100% Groningen en Student en Stad zich nog bij. Zo werd het voorstel toch met een ruime meerderheid aangenomen. De precieze termijn waarop schoonmakers in dienst komen is nog niet duidelijk. Het gemeentebestuur heeft de opdracht gekregen om het rond te krijgen binnen wat redelijkerwijs mogelijk is. Naar verwachting kan dit nog even duren, zo leert de eerdere ervaring uit Amsterdam.