Solidariteit met Oekraïne

26 februari 2022

De gemeente Groningen moet solidair zijn met Oekraïne. Daarom doet een grote groep partijen in de Groningse gemeenteraad de volgende oproep aan het gemeentebestuur: Laat het kabinet weten dat Groningen wil helpen en bereid is Oekraïners die vluchten op te vangen. Tref daarvoor de nodige voorbereidingen. Toon je solidair met Oekraïne.

Het verschrikkelijke is gebeurd: Russische troepen zijn Oekraïne binnengevallen. Voor het eerst in lange tijd is er een nieuwe oorlog in Europa. Vrijheid en vrede zijn een groot goed, maar blijken wederom kwetsbaar. Een dictator zoals Poetin laat zien hoe belangrijk democratie is en dat we daar nooit onverschillig over mogen worden. De acties van Poetin vragen dan ook om de meest scherpe veroordeling en stevigste sancties.

“Zowel de gevolgen van de sancties als de gevolgen van de oorlog zelf moeten we met elkaar bereid zijn te dragen. Want het alternatief -Poetin zijn gang laten; het verlies van democratie, vrede en vrijheid in Europa- zal een nog veel hogere prijs hebben”, aldus Julian Bushoff, fractievoorzitter van de PvdA Groningen. Een van de te verwachten gevolgen is dat vaders, moeders en kinderen wegvluchten voor de oorlog en het geweld in Oekraïne. Bushoff: “Zij moeten dan ook kunnen rekenen op een solidair Europa. Daarbij hoort het dat Nederland en dus ook gemeenten een stap naar voren zetten en verantwoordelijkheid nemen en zeggen wij vangen mensen op.”

Daarom doet de PvdA samen met een grote groep fracties in de Groningse raad een klemmende beroep aan het gemeentebestuur:  Laat het kabinet weten dat Groningen wil helpen en bereid is Oekraïners die vluchten op te vangen. Tref daarvoor de nodige voorbereidingen. Zoek zoveel mogelijk de samenwerking met meer gemeenten. Naast deze oproep voor concrete actie, vragen we ook om een symbolisch gebaar als blijk van solidariteit met Oekraïne. Bijvoorbeeld het Groninger stadhuis te verlichten in de kleuren van de Oekraïense vlag en eventueel de vlag zelf ook te hijsen.

Bushoff: “Nu is het moment om ons solidariteit te tonen, dat gaat verder dan alleen symbolen. Dat betekent als gemeente hulp bieden bij het opvangen van Oekraïners. Denk ook aan bijvoorbeeld inzamelingsacties voor mensen die halsoverkop op de vlucht zijn geslagen. Kortom hoe beperkt ook, alles wat we als Groningen kunnen doen om te helpen moeten we doen, het liefst zo concreet mogelijk.”