17 december 2015

Tegemoetkoming huishoudelijke hulp 2016

Overgang huishoudelijke hulp 1 (HH1) naar algemene voorziening
Op 1 januari a.s. gaat de HH1 over naar een algemene voorziening. Een algemene voorziening is wat mensen zelf kunnen regelen, zoals bijvoorbeeld het inkopen van Tafeltje Dekje. De lichte huishoudelijke hulp 1 (HH1) bestaat voornamelijk uit schoonmaakwerkzaamheden.

Vanaf 1 juli 2015 is de was-en strijkservice al geen onderdeel meer van de HH1. Veel mensen die HH1 ontvangen regelen dit zelf in hun naaste omgeving. Ook zijn er mensen die gebruik maken van de maatwerkvoorziening was- en strijk. Hiervoor wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Vanaf 1 januari 2016 regelen de mensen in principe zelf de HH1 ,maar krijgen een toelage van de gemeente (de huishoudelijke hulptoelage) als zij hulp blijven inkopen bij een bestaande (gecontracteerde) aanbieder. Wie een beperking heeft en een smalle beurs, zoals alleen een AOW, komt bovendien in aanmerking voor een extra financiële tegemoetkoming van de gemeente. Mocht de tegemoetkoming niet voldoende zijn, dan kan er beroep gedaan worden op de bijzondere bijstand.

Huishoudelijke toelage 2016 (HHT 2016)
Door de gewijzigde regeling Tegemoetkoming Huishoudelijke Hulp 2016 betaalt de cliënt met een inkomen tot 120% sociaal minimum een eigen bijdrage van € 1,00 per uur voor huishoudelijke hulp(HH) van een aanbieder waarmee de gemeente een overeenkomst heeft.

Bij een inkomen vanaf 120% tot 130% sociaal minimum betaalt de cliënt € 3,00 eigen bijdrage per uur voor HH van een aanbieder waarmee de gemeente een overeenkomst heeft. Deze bedragen zijn vergelijkbaar met wat minima voorheen betaalden aan eigen bijdragen voor huishoudelijke hulp.

Bij een inkomen vanaf 130% sociaal minimum en HH van een aanbieder waarmee de gemeente een overeenkomst heeft, varieert de eigen bijdrage van € 5,00 tot € 6,59 per uur.

Voor de huidige PGB-houders geldt dat voor hen een uitzondering wordt gemaakt. Als zij dat willen, kunnen zij hun huidige hulp in 2016 houden. Om voor de tegemoetkoming in aanmerking te komen hoeven zij niet over te stappen naar huishoudelijke hulp van een gecontracteerde zorgaanbieder.

Voor de HH1-PGB met een inkomen tot 120% sociaal minimum is de eigen bijdrage € 1,00 per uur en voor de HH1-PGB met een inkomen van 120% tot 130% sociaal minimum is de eigen bijdrage € 3,00 per uur.

Nog geen aanvraag HHT ingediend?
Naar aanleiding van de PvdA-motie “Continuïteit van zorg en werk” die in november 2015 is aangenomen, heeft het college aangegeven dat alle mensen die nog geen aanvraag hebben ingediend een aanvraag voor de tegemoetkoming huishoudelijke hulp kunnen doen.

De mensen die al een aanvraag hebben ingediend zijn(worden) per brief geïnformeerd over de gewijzigde tarieven en wat dit voor hun betekent.

Als PvdA fractie hopen we met deze toelichting meer duidelijkheid gegeven te hebben. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u contact opnemen met ondergetekende op telefoonnummer 06 122 265 01.

Ook kunt u contact opnemen met het sociaal team of WIJ-team in uw wijk, of via de website van het zorgloket van de gemeente: www.zorgloket.groningen.nl

Bea Enting
Gemeenteraadslid PvdA Groningen

Waar ben je naar op zoek?