24 januari 2015

Verslag fractie bezoek Beijum

Op maandagavond 12 januari was de gemeenteraadsfractie van de PvdA te gast in Beijum (met 13.500 inwoners één van de grootste wijken in de stad). Die bijeenkomst maakt onderdeel uit van ons beleid om maandelijks te willen horen wat er speelt in de wijken.

Voorafgaand aan de bijeenkomst zijn we bij enkele bewoners langs geweest om hun mening te peilen over de buurt. Daar kwamen vooral positieve geluiden uit naar voren, zoals de rustige en groene woonomgeving. Er klonk wel wat kritiek door over o.a. zwerfvuil. Sommigen van ons waren er verbaasd over dat er in Beijum geen ondergrondse vuilcontainers zijn. En er waren zorgen over grofvuil, dat omdat het niet meer gratis afgehaald wordt door de gemeente, soms langer op het eigen erf achterblijft, en daarmee een rommelige aanblik oplevert.

Tijdens de bijeenkomst in de Kleihorn waren er – veelal actieve – bewoners. Er werd wat langer gesproken over de Groene Long in relatie tot plannen voor een buiten-fitnesslocatie. De Groene Long wordt deels door de bewoners onderhouden. Tweemaal per jaar worden en veel zwerfafval door ongeveer 80 bewoners uit het groen opgevist. De buurt wacht al enige tijd op de 3e fase van het herinrichtingsplan, die zal pas in dit voorjaar plaats gaan vinden, terwijl er al eerder beloftes gedaan waren.

Binnen de wijk komt men niet uit over de locatie van de buitenfitnessruimte. Sommige mensen zien de Groene Long juist als de perfecte, centraal gelegen, locatie hiervoor, anderen willen de Groene Long vooral bestemmen voor natuur.

Er werden ook zorgen geuit over de sociale aspecten in de wijk. Veel Heerdencomité’s bestaan niet meer. Er werd gepleit voor meer sociale samenhang, ‘van noaber tot noaber’, zodat het bijvoorbeeld niet meer kan voorkomen dat een bewoner lang dood in zijn huis ligt. Overigens werd ook geconstateerd dat er vaak wel samenhang is tussen de buren onderling.

We eindigden met de oproep om de fractie te informeren over mogelijke verbeteringen in de wijk via ons e-mailadres: [email protected]