6 juli 2015

Verslag “Samenleven in Diversiteit”

Op vrijdag 10 april organiseerde de Pandgroep van de PvdA een themabijeenkomst over Samenleven in Diversiteit. Hieronder een impressie van deze middag.

Carine_Bloemhoff

Carine Bloemhof

De volgende onderwerpen komen aan de orde.

  • Diversiteit maakt het leven kleurrijk
  • Belang van diversiteit in organisaties
  • Koppeling diversiteit aan armoedebeleid.

In de gemeente Groningen blijkt dat de armoede onder mensen met een Noord-Afrikaans achtergrond hoger te zijn dan bij andere Groningers. Rol gemeente Groningen als werkgever. 1 keer per jaar bespreekt de raad met de afdeling P&O het personeelsbeleid van de gemeente Groningen. Hierbij wordt gekeken naar verhouding man-vrouw, maar ook naar de multiculturele achtergrond van het gemeentelijk personeel. Zij sluit af met het gedicht Frekie van Willem Wilmink om zo een ander perspectief op diversiteit te geven.

Harry-BalgobinHarry Balgobind
Spreekt over diversiteit in arbeidsorganisaties. Hij vertelt eerst over zijn achtergrond. Hij heeft 14 jaar in de raad van de fractie in Smallingerland gezeten en werkte vanaf zijn 23e jaar in een witte setting. Vergelijkt diversiteit met een voetbalspel. Als je de spelregels kunt hanteren, behoor je tot de groep.

Allen die zich in Nederland bevinden moeten in gelijke gevallen gelijk behandeld worden:

  • En evenveel kans maken op een baan als die twintig jarige
  • En evenveel kans maken op promotie als je mannelijke collega
  • En je werkzaamheden behouden na je zwangerschapsverlof
  • En laten zien dat je prima kan functioneren op het werk, ook met autisme
  • En ga zo door.

Het uitgangspunt is ook de lerende organisatie : Wat wij vandaag nog niet in huis hebben, kan morgen heel gewoon zijn. Diversiteit vereist een inclusieve samenleving en een inclusieve arbeidsmarkt.

  • De inclusieve arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waaraan mensen zoveel mogelijk en duurzaam meedoen, niet kijkend naar beperkingen maar naar de mogelijkheden.
  • Onder deze noemer worden arrangementen ontwikkeld van werk naar werk, van school naar werk en van uitkering naar werk.
  • Een inclusieve samenleving ontstaat als iedereen in welke setting dan ook, de diversiteit van elkaar erkent.

Hoe bevorder je diversiteit in arbeidsorganisaties?
Het doel is om zoveel mogelijk mensen werkzekerheid te bieden en daarmee al het arbeidspotentieel in je gemeente te benutten. Je kan netwerken van, voor en door werkgevers opzetten om te voorkomen dat werknemers werkloos worden. Je kan opleidingen ontwikkelen die aansluiten op de vraag van werkgevers. Gemeenten en UWV kunnen intensief samenwerken om mensen met een uitkering of handicap aan het werk te helpen. Stimuleren dat ondernemingen en instellingen beschikken over de talenten van alle groepen op de arbeidsmarkt. Commitment van de bedrijfsleiding en inclusieve (niet buitensluitende) bedrijfscultuur zijn bepalend voor het succes.

Het politieke spel
Premier Rutte (VVD) zei onlangs in een interview dat hij discriminatie niet kan oplossen en dat allochtone jongeren zich ook moeten invechten in de arbeidsmarkt. Lodewijk Asscher PvdA zegt dat discriminatie niet acceptabel is en dat de overheid moet zorgen voor kaders voor de handhaving van het niet acceptabele daarvan.

Analyse
Rutte maakt de rol van de overheid kleiner, ik maak hem weer groter aldus de PvdA minister en vicepremier Asscher. Asscher zegt: “Het kabinet hecht grote waarde aan de strijd tegen haat tegen Joden, moslims of anderen”. Asscher wijst erop dat iedereen het recht heeft om als individu te worden behandeld. Hij zegt ook: “Tegelijk kun je, je ook niet verstoppen achter een groep waartoe je zegt te behoren. Het gaat erom wat jezelf doet”. Minister Ronald Plassterk (PvdA) doet ook een duit in het zakje en benadrukt dat uitsluiting slecht is voor de maatschappij en leidt tot ontwrichting. Hij kondigde aan dat het kabinet in het najaar met een vernieuwd nationaal actieplan tegen discriminatie komt, omdat het probleem eerder toe dan afneemt. Daarin staan maatregelen die ministeries in petto hebben. Ook komt er een publiekscampagne.

Een praktijkvoorbeeld
Korpschef Gerard Bouwman zegt (26 maart 2015) dat 25 procent van de nieuwe instroom bij de politie moet bestaan uit allochtonen. “Dat is niet het streven, het moet “ benadrukt hij. Een van de manieren waarop Bouman hoopt meer allochtonen binnen te halen, is door de taaltoets te schrappen die alle agenten aan het begin van hun opleiding moeten halen. Wat Bouwman wil werkt niet. Uit onderzoeken stelde de Amsterdamse politie in 2006 al vast, dat de hoge uitstroom te wijten was aan een niet veilige, weinig tolerante organisatiecultuur, waar allochtone medewerkers zich minder thuis voelen. En juist die organisatiecultuur is een van de basisvoorwaarden om diversiteitsbeleid succesvol te implementeren evenals het onvoorwaardelijke commitment binnen alle structuren van de organisatie hiervoor.

Wat werkt wel?
De bevordering van inclusiviteit. Volgens H. Balgobind is het belangrijker om de organisatiecultuur binnen arbeidsorganisaties, zoals bij gemeenten, scherp onder de loep te nemen. Verder moet gekeken worden naar richtlijnen die, in ieder geval formeel, de gelijkwaardigheid van alle werknemers onderstrepen. Tenslotte zal duidelijk zijn dat instromende allochtonen extra moeten worden voorbereid en begeleid in een voor hen niet altijd gastvrije omgeving.

Roeland-vander-SchaafRoeland van der Schaaf
Vertelt over het diversiteitsbeleid van de gemeente Groningen. In Groningen heerst een goede sfeer tussen de diverse bevolkingsgroepen die goed met elkaar samenleven. Als voorbeeld draagt de wethouder de nieuwbouw van de moskee in Selwerd aan. Bij het canvassen, dat is langs de deur gaan, blijkt dat wijkbewoners vinden dat de moskee in hun wijk hoort. Het enige punt van zorg is dat de parkeerdruk in de buurt toeneemt.

De gemeente kijkt bij het diversiteitsbeleid of op alle beleidsterreinen diversiteit, integratie en emancipatie aan bod komen. Het onderwerp blijft op de gemeentelijke agenda staan. De gemeente vraagt zich voortdurend af of er wel genoeg wordt gedaan aan integratie. Bijvoorbeeld in de rol van de gemeente als werkgever. Het is moeilijk om de doelstelling van 25% instroom van allochtone medewerkers te halen. Dit heeft als reden dat de gemeente een vacaturestop heeft om medewerkers aan te nemen. Een goed integratiebeleid is alleen succesvol als mensen hun eigen cultuur kunnen behouden. Een verrijking van de samenleving vindt plaats als mensen vanuit hun eigen kracht en cultuur kunnen opereren. 1 keer per maand vindt de uitreiking van het inburgeringsdiploma plaats. Het is mooi dat de ontvangers van het diploma de Nederlandse cultuur omarmen en de taal spreken. Maar de Groninger samenleving moet ook een inspanning plegen om te emanciperen en te integreren. De problemen in de samenleving dien je op te lossen door een samenwerking in de keten van de taal, participatie en de arbeidsmarkt. De gemeente werkt hierbij samen met de MJD, Jasmijn en het Alfa college. Hij stelt dat iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving en gaat de strijd aan tegen discriminatie. Dat bestaat namelijk wel.

Joyce-SylvesterJoyce Sylvester
Zij praat over diversiteit en duurzaamheid in de samenleving. Zij zit al 12 jaar in de senaat voor de PvdA. Ze toont een foto uit 2009. Het laat zien hoe een drie jarige in de armen van de burgemeester springt, tijdens een naturalisatieplechtigheid. Het kind zag een punt van herkenning. Dit laat zien hoe positief diversiteit is.

Diversiteit draait niet alleen om etniciteit maar ook om vrouwen, gehandicapten en de tegenstelling tussen Randstad en de rest van het land. De PvdA moet een afspiegeling zijn van de samenleving.De PvdA is in de eerste kamer van 19 naar 8 zetels gegaan. Het probleem van de PvdA, is de A van arbeid. Arbeiders zijn er niet meer. De nieuwe werkers hebben een flex- of een 0-uren contract.

De PvdA staat voor :

  • Een duurzame samenleving waar alle mensen zich kunnen ontwikkelen.
  • Een duurzame economie.
  • Duurzame energie.

Kortom de PvdA streeft naar een duurzame samenleving.

De PvdA moet niet blijven hangen op de A van arbeid, maar alles van waarde naar voren brengen in de partij. Waarom staat juist nu diversiteit op de agenda? In een tijd van Jihadisme, radicaliseren, tegenstellingen tussen jong en oud en tegenstellingen tussen stad en platteland/boeren, moeten we elkaar opzoeken en verbinden. We bouwen samen aan een nieuwe samenleving. Door in elkaar te investeren en heel Nederland te betrekken bij nieuwe ideeën. Zij verbaast zich over het artikel ‘witte mannelijke jurist uit de Randstad domineert eerste Kamer’, van de journalist Laurens Berentsen. Ze pleit voor diversiteit in de Eerste en Tweede kamer zodat de wetgeving deze diversiteit ook weer spiegelt. Bij het samenstellen van de kandidaatstellingscommissies en hun selectieprocedures moet rekening worden gehouden met diversiteit. De PvdA moet de samenleving omarmen, zoek elkaar op en ga met elkaar in dialoog. Meer dan ooit is het de tijd van verbinden. Hou als PvdA diversiteit hoog, ook in het openbaar bestuur.

Korte impressie discussie met de zaal en de sprekers
Iemand uit de zaal vraagt waarom de gemeente Groningen niet aan hun heeft gedacht. Roeland van der Schaaf wijst op de wijkteams en benadrukt dat er veel talent is onder de allochtonen. Hij richt zijn pijlen daarbij op taal, participatie en werk. Sjak Rijploeg noemt de werkgroep diversiteit van de PvdA waar mensen terecht kunnen. Iemand in de zaal vraagt naar het percentage armoede in de provincie. De wethouder zegt dat hij de cijfers niet uit zijn hoofd kent maar die wel kan leveren. Hij wil vertrokken bedrijven terughalen en nieuwe banen scheppen maar is echter niet bij machte om tegen een bedrijf als het UMCG te zeggen dat die een bepaald percentage allochtonen dient aan te nemen. Mevrouw Sylvester vertelt hoe ze als burgemeester van Anna Paulowna ook met armoede werd geconfronteerd en pleit er dan ook voor om het land niet in hokjes te verdelen. Iemand uit de zaal vraagt over de moskee in Paddenpoel. Van der Schaaf geeft aan dat de rechter de bouwvergunning ongeldig heeft verklaard. Hier gaat de gemeente echter tegen in beroep. Iemand uit de zaal vreest discriminatie op de arbeidsmarkt. Maar ook dat allochtone jongens worden benadeeld door de politie. Mevrouw Sylvester stelt haar gerust. Ze zegt als er discriminatie is, meldt het dan bij de verantwoordelijke instanties.

Namens de Pandgroep:
Hanneke Gibcus
Ron Schut
Martin Winter