Wonen in Groningen, een online debat over de krapte in de woningmarkt

9 december 2020

Overheden en corporaties moeten meer aan het stuur bij het oplossen van de woningproblematiek.

Het grote beeld is dat de overheid op alle niveaus voor het oplossen van het woningprobleem meer moet sturen en regisseren. En de woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om (sociale) woningbouw te kunnen bedrijven. Daar horen ook de nodige financiële middelen bij.
De regie van het debat is in handen van Frank de Vries en de ‘debaters’ zijn Pieter Bregman, directeur/bestuurder van woningcorporatie Nijestee, en wethouder Roeland van der Schaaf. We doen het dit keer digitaal en dat blijkt eigenlijk best te doen.

Over de aanpak op korte termijn zijn de heren het eigenlijk wel eens. Er wordt gewoon te weinig gebouwd. Zorg dat je in hoog tempo tijdelijke woningen op bijvoorbeeld het Suikerterrein gaat bouwen. Het ombouwen van kantoren tot wooneenheden draagt zeker bij. Woningcorporaties moeten meer armslag krijgen; het zittende kabinet hecht echter meer aan het private eigendom.

Verkoop aan bewoners die dat willen, is wel mogelijk maar gebonden aan een toestemmingsregime. Verkoop levert middelen voor nieuwe investeringen in de sociale woningbouw. Voor de langere termijn zijn andere maatregelen nodig. Voorgaande kabinetten hebben de financiële mogelijkheden van de woningcorporaties enorm afgeknepen. De verhuurdersheffing is een groot blok aan het been.

Er zijn vragen over de doorstroming. Moet je met regelgeving meer sturend kunnen optreden, zoals D66 en VVD willen, of proberen mensen te verleiden. Pieter Bregman is voorstander van vrijwilligheid. Strakke regelgeving leidt tot een ‘zwarte markt’.

Lange wachtlijsten zijn een doorn in het oog. Volgens zowel Roeland van der Schaaf als Pieter Bregman worden de urgente gevallen binnen drie maanden aan een woning geholpen. Dat geldt voor nieuwkomers en voor andere woningzoekenden. Het overgrote deel van de urgente gevallen betreft andere categorieën mensen dan de nieuwkomers.

De wachtlijsten verdwijnen alleen wanneer er meer woningen gebouwd worden. Moet dat dan in de ‘polder’? Roeland van der Schaaf meent dat er in elk geval binnen de grenzen van de gemeente Groningen voldoende ruimte voor nieuwbouw is. ‘Kraken’ van leegstaande panden draagt in de opvatting van Pieter Bregman bij aan het terugdringen van het woningtekort. Mooi voorbeeld is het oude RKZ waar Nijestee een handje helpt.

Tot slot is de interessante vraag aan Pieter Bregman wat hij nu zo leuk vindt aan het werken bij een woningcorporatie. Voor hem is dat de spanning tussen wat je zelf vindt en wat de huurders/bewoners vinden. Bijvoorbeeld in Selwerd waar de mensen vragen wanneer zij aan de beurt zijn.

Aan het debat gaat een terugkoppeling over de stand van zaken binnen de verschillende groepen van het kennisnetwerk vooraf. De ene groep blijkt in de gedachtenvorming verder te zijn dan de andere. Overlappingen worden zichtbaar. Nadere afstemming is nodig en er is behoefte aan overleg met input van de gemeenteraadsfractie. Nadere afspraken worden gemaakt. Opvallende is het grote enthousiasme vanuit de achterban om met elkaar onderwerpen en projecten op te pakken en uiteindelijk voor een forse bijdrage aan het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2021 te zorgen.

Samenvattend. Het debat over het wonen levert interessante gezichtspunten op. Het kennisnetwerk functioneert boven verwachting. En ook digitaal weten de Groninger PvdA-leden elkaar te vinden.