Het College moet voorwaarden stellen aan grootschalige ‘zon-op-land’ projecten, die mogelijk kunnen zorgen voor een krapte op het stroomnetwerk in Groningen. Dat voorstel van de PvdA is net aangenomen in de raad waarmee de partij wil voorkomen dat het tekort zal leiden tot uitstel van ‘zon-op-dak’-projecten.
PvdA raadslid Krista Boogaard wil niet dat inwoners met zonprojecten de dupe worden van het mogelijke tekort aan netcapaciteit in onze gemeente. “De netaansluiting mag geen onderscheid maken tussen projecten. Degene die zich als eerste meldt krijgt de beschikbare netcapaciteit. De volgende moet wachten tot het net uitgebreid wordt en dat duurt over het algemeen 5 tot 10 jaar”, legt het PvdA-raadslid uit. Boogaard vult aan: “Omdat zon-op-land vaak professioneler georganiseerd is, zou dit in de praktijk zorgen dat het dorpshuis of de voetbalvereniging geen zonnepanelen op hun dak kunnen leggen en hun kans missen om hun steentje bij te dragen. Dat willen we voorkomen”.
PvdA raadslid Krista Boogaard benadrukt dat we ons uiterste best moeten doen om daarom zon-op-dak voorrang te geven: “Als coalitie en als gemeente vinden we dat in het kader van de noodzakelijke energietransitie we zon-op-land moeten realiseren, maar alleen als er niet voldoende ruimte is op de daken. Dan is het niet uit te leggen waarom er wel een zonnepark komt terwijl het buurthuis moet wachten. Iedereen moet mee kunnen komen in de energietransitie. Daarom moeten we deze projecten juist stimuleren”.
De PvdA-fractie kreeg een meerderheid voor haar voorstel om te pogen voorwaarden te stellen voor zon-op-land, waardoor er genoeg capaciteit beschikbaar blijft voor zon-projecten op daken.