De beroepsvereniging van beeldende kunstenaars, de beroepsorganisatie voor kunstenaars en de kunstenbond luiden de noodklok aangaande het beschermen en uitbreiden van het aantal ateliers in de gemeente. Volgens de organisaties bestaat er onder kunstenaars de angst dat bestaande ateliers dreigen te verdwijnen. Dit terwijl er een nijpend tekort is aan goede en betaalbare ateliers. De fracties van SP, PvdA, GroenLinks, PvdD en Partij voor het Noorden willen daarom van het gemeentebestuur weten of deze plekken kunnen blijven.
Manifest
De drie kunstenorganisaties hebben op 11 maart een manifest gepubliceerd waarin de gemeente Groningen wordt opgeroepen serieus werk te maken van het beschermen van bestaande ateliers en het creëren van nieuwe plekken. In berichtgeving van RTV Noord komt naar voren dat er momenteel 150 kunstenaars zijn die geen werkruimte tot hun beschikking hebben en dat de wachttijd oploopt tot 20 jaar. Er worden in Groningen vier kunstenopleidingen aangeboden. Volgens de raadsfracties is het dan ook scheef dat er zo weinig goede plekken in de gemeente zijn waar kunstenaars kunnen werken en zich kunnen ontwikkelen.
Afspraken met woningbouwcorporaties
Een groot deel van de bestaande ateliers bevinden zich in panden die in eigendom zijn van woningcorporaties. Deze panden zijn in de jaren 90’ door de corporaties aangekocht van de gemeente met de afspraak dat de bestemming altijd een atelier zou blijven. Maar de corporaties zien dit nu anders. De kunstenaars in deze ateliers vrezen dat achterstallig onderhoud en de gestegen kosten voor renovatie zal leiden tot forse huurverhogingen of gedwongen verplaatsing. Gezien de schaarste qua betaalbare atelierruimte zou dat volgens de fracties een groot verlies zijn. Daarom willen de fracties van het gemeentebestuur weten of de bestaande ateliers gegarandeerd kunnen blijven.