Grote meerderheid raad steunt extra menskracht voor handhaving foute verhuurders

Door Rico Tjepkema op 17 juli 2024

Een druk politiek jaar komt tot een einde. Vandaag is de laatste gemeenteraadsvergadering voor het reces. In de Groningse raad staan de algemene beschouwingen centraal. Wij hebben het als raadsleden dan uitgebreid over wat voor ons belangrijk is, welke prioriteiten we hebben en waar we de komende jaren geld aan uit willen geven.

Het tegengaan van de wooncrisis is en blijft één van de belangrijkste speerpunten van de PvdA Groningen. In Groningen moet iedereen zeker kunnen zijn van een goed, betaalbaar en veilig thuis. Nog zoveel mensen zijn op zoek naar een passend thuis. Naast het bijbouwen van duizenden nieuwe sociale en betaalbare woningen, gaan wij daarom voor het betaalbaar houden van huidige woningen. En ervoor zorgen dat huurders goed en veilig kunnen wonen.

Veel huisbazen doen het goed. Toch maken foute verhuurders nog veel te vaak misbruik van hun huurders. De voorbeelden van huurders die de dupe worden van hun huisbaas zijn talrijk. Bijvoorbeeld omdat verhuurders nog te vaak veel geld vragen voor te weinig, onderhoud nalaten, of te veel huurders in een kleine woning ophokken. Woningen zijn soms zelfs onveilig. En in Groningen kennen we ook de schrijnende voorbeelden van verhuurders die hun huurders fysiek bedreigen.

Het is daarom belangrijk dat de gemeente regie pakt, aan de kant van kwetsbare huurders staat en paal en perk stelt aan de macht van verhuurders. Om die reden heeft de PvdA voorop gelopen in reguleren van de Groningse woningmarkt – onder andere met het introduceren van een verhuurdersvergunning en in het handhaven van de regels door het oprichten van een pandenbrigade die verhuurders die over de schreef gaan op de vingers tikt.

Maar er zijn meer handen nodig. De pandenbrigade kan nog veel meer huurders helpen als deze versterkt wordt met extra menskracht. Daarom dien ik woensdag samen met een grote meerderheid van zowel coalitie als oppositiepartijen een breed gedragen voorstel in om in meer geld vrij te maken voor handhaving. En wat ons betreft gaan de foute verhuurders daarvoor betalen door middel van de boetes die ze opgelegd krijgen.

Samen met Elte Hillekens (GroenLinks) en Daan Swets (Student & Stad) schreef ik er een opinie over in het Dagblad van het Noorden.

Lees hier het opiniestuk.

Rico Tjepkema

Rico Tjepkema

Ik ben opgegroeid in een onderwijsgezin op het Friese platteland, ben vierentwintig jaar en woon sinds zeven jaar aan de Diepenring van het prachtige Groningen. In de jaren dat ik hier Internationale Betrekkingen en Recht & Bestuur aan de universiteit heb gestudeerd, ben ik verliefd geworden op onze geweldige stad. Op de drukte van het

Meer over Rico Tjepkema