De week van Fettie

Door Fettie Mollema op 10 juli 2024

Beste partijgenoten,

Fijn dat jullie ook nu weer een kijkje nemen op deze website. Maar voordat ik verderga, wist u dat u PvdA Groningen ook kunt volgen op X (voorheen twitter), Facebook en Instagram?
Ons X-account: link
Ons Facebook-account: link
Ons Instagram-account: link

Onze fractiemedewerker Rikkert plaatst daar geregeld leuke weetjes, filmpjes en meer.

De week van 1 tot 7 juli
In april vertelde ik jullie over de woordvoering sport van Irene, nu geef ik jullie opnieuw een inkijkje in het werk van onze fractie en dan specifiek de eerste week van juli. Die begon op maandag met onze wekelijkse vergadering. Of eigenlijk al veel eerder omdat iedereen de stukken diende te lezen. De verschillende afdelingen van de gemeente deden namelijk verslag van wat wel en niet in 2023 gerealiseerd was, wat dat heeft gekost en meer. Oftewel: de jaarrekening.

Het streven in dan om uiterlijk zondagavond elkaar de woordvoeringen te mailen en die van anderen van feedback te voorzien. Op de vergadering zelf, strak voorgezeten door Joren, is er vaak weinig tijd om deze uitvoerig te bespreken want ook ingekomen brieven, vragen aan het college, mededelingen van onze wethouders en dergelijke komen ter tafel. Na de vergadering kletsen we soms nog wat na in de Wolthoorn maar daar was deze keer, op eerste dag van juli, tegen half elf ’s avonds, geen puf meer voor. Dinsdag wordt tussen ieders werkzaamheden door vaak nog druk gemaild en geappt, zaken technisch nagevraagd (ambtenaren vragen hoe iets nu echt zit) of contact met andere partijen gezocht. Dan is het al gauw weer politieke woensdag die dit keer vol zat van half tien ’s morgens tot haf elf ’s avonds. (alle sessies zijn terug te zien en luisteren via de site van de gemeente (link). Als één onderwerp of persoon uw interesse heeft, kunt u ook daarop zoeken en selecteren. Mocht u nu niet zo digitaal vaardig zijn, schroom niet om me te benaderen.)

“Ik groet hier niemand meer!”
Op woensdag worden de onderwerpen in de oude en nieuwe raadzaal behandeld (beeldvormende sessies op andere woensdagen zijn soms buiten het Stadhuis). Tussendoor treffen we elkaar in onze fractiekamer, waarbij gezegd moet worden dat geen enkele partij een eigen fractiekamer heeft. Op 3 juli beet Joren om half tien de spits af met de sessie over financiën. Waarbij hij lof had voor het armoedebeleid met ervaringsdeskundigen en de verbeterde grondposities zodat er meer sociale huurwoningen konden worden gebouwd maar hij ook kritisch keek naar de onderbesteding. Die deels verklaard kon worden uit meer inkomsten en minder uitkeringen maar dit verklaarde niet alles. Tussen de meningsvormende sessies door werden er conformstukken behandeld, waarbij dit keer weinig insprekers waren. Eén van hen groette ik vriendelijk op de gang maar er werd me een bits: ‘Ik groet hier niemand meer!’ toegebeten en daarna ‘tuig!’. Schijnt er ook bij te horen in de politiek. Rozemarijn mocht op het onderwerp onderwijs het PvdA standpunt verwoorden: bestaanszekerheid vergroten en kansenongelijkheid verkleinen. Ze roemde hier de middelen die Groningen daar het afgelopen jaar voor heeft ingezet en uitgebreid: brugfunctionarissen, vroegschoolse educatie en verlengde schooldag. Ook Rozemarijn had vragen over onderbesteding en hoewel dit met het lerarentekort nogal voordehand ligt, is het vervelend om doelen daardoor niet te halen. Gelijktijdig met Onderwijs was er de sessie dienstverlening en bedrijfsvoering waar opnieuw Joren het woord deed. Hij vond dat op het punt van participatie nog een slag te maken valt: Waar gaat dat goed en waar niet. Als dat wordt gebundeld kunnen we er als raad beter op sturen.

Politiek is keuzes maken
Ik mocht zelf de sessie mobiliteit doen in de oude raadszaal, waar gelukkig een aantal geluidmaatregelen waren getroffen. Tot voor kort zat daar zo’n galm dat we elkaar maar met moeite konden verstaan. Rico verzorgde tegelijk met mij de sessie economie in de raadzaal. 5 minuten laten voerde Irene het woord op werk en inkomen en Joren op duurzaamheid. Met een soepje en een broodje werden Irene en ik bijgepraat over de stand van zaken van het Stadhuis en om 19.30 hield Rozemarijn ons scherp bij de evaluatie van cultuur, waarop zij een motie overwoog omdat ook daar geld op de plank bleef liggen wat we komende jaren nog prima kunnen inzetten. Rico deed wonen en wijkverniewing. Een latertje. Net als voor Jahir, die tussen het voorzitten van een sessie door de puntjes op de i zette voor zijn onderwerpen welzijn en leefomgeving. Zelf hield ik het tegen half acht voor gezien en vroeg bij mijn vertrek of ook Jahir na half elf naar huis kon om te genieten van zijn wel verdiende rust. Maar dat bleek niet het geval, hij had nachtdienst. Ik wenste hem een rustige dienst en liep over de Grote Markt naar de Nieuwe markt. Onderweg maakte ik een foto van een stoeprand waarvan ik van een aantal PvdA leden hoorde dat daar meerdere (bijna) ongelukken waren voorgekomen. Eenmaal in de fietsenstalling zag ik een student verdwaasd rondlopen, zijn mountainbike was gestolen. Misschien moest ik daar eens vragen over stellen, over die stoeprand of over het verdwijnen van fietsen. Potjandorie, heb ik op mobiliteit net die de ondergrondse stallingen uitvoerig geprezen, aan de wethouder gevraagd om haast te maken met de andere drie zodat de stoepen dan fietsvrij blijven, heb je dit weer. Er zitten zo veel kanten aan een zaak. Politiek is keuzes maken. Zo veel is mij, ook op deze dag halverwege 2024, opnieuw duidelijk.

Fettie Mollema

Fettie Mollema

Sinds 1998 voel ik me thuis in Groningen. Eerst in de Hoogte, toen in de tuinwijk en nu in het groene Lewenborg. Ook in andere wijken en dorpen kom ik vaak vanwege mijn werk als zelfstandige in de bouw. Hierdoor, maar ook door mijn eerdere werk in de hulpverlening kom ik veel mensen tegen. Ouderen

Meer over Fettie Mollema