Een sterke gemeenschap heeft minder voorzieningen nodig
Lezing en Discussie met Gert Schout
Wanneer: Donderdag 7 april 2016
Plaats: Haddingestraat 10 in Groningen
Inloop: Vanaf 19:45 uur
Start: 20:00 uur – 21:30 uur
Over Eigen Kracht en Weerbaarheid in de sociale omgeving.
“Sterke gemeenschappen hebben minder voorzieningen nodig! ” Dat is althans de bewering van Gert Schout, senior onderzoeker aan het Medisch Centrum van de VU in Amsterdam. In 2007 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de relatie tussen zorgvermijding en zorgverlamming. Kortgeleden verrichte hij wetenschappelijk onderzoek naar de positie van sociaal kwetsbare mensen en publiceerde daarover in diverse tijdschriften.
Recent werden een grote aantal wettelijke taken en verantwoordelijkheden om sociaal kwetsbare mensen verder te helpen overgeheveld naar de Gemeenten. Dit ging gepaard met een aanzienlijke bezuiniging. De budgetten voor de sociale hulpverlening zijn tussen 2000 – 2012 méér dan verdubbeld. De drie decentralisaties zouden gepaard moeten gaan met een herbezinning op deze ongebreidelde groei. Door de sociale hulp dichter bij de mensen te brengen zou een beter beroep gedaan kunnen worden op de eigen kracht van de samenleving. Die Transformatie zou een vergroting van de sociale weerbaarheid en zelfredzaamheid tot gevolg moeten hebben.
Hoe zit het nu met die Transformatie?
“Overheden geven nog steeds miljoenen uit aan sociale hulp en ondersteuning. Maar ondanks alle retoriek en wensdenken over eigen kracht en de overgang van een verzorgingsstaat naar participatiesamenleving spelen burgers in deze transformatie echter nauwelijks een rol. Sterker nog, er is sprake van hyperprofessionalisering”.
Met de ideeën van de socioloog Zygmund Bauman kijkt Gert Schout met ons naar drie communicerende vaten: de reguliere voorzieningen, de sociale teams en de oggz. Hij put daarbij uit recent onderzoek naar de toepassing van Eigen Kracht conferenties in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Een conclusie zal zijn dat we méér kunnen doen met (veel) minder.
“Want sterke gemeenschappen hebben minder voorzieningen nodig”
Een avond voor alle belangstellenden die de sociale weerbaarheid van burgers dichterbij willen brengen.
Namens Werkgroep Zorg en de Pandgroep:
Bert Katerberg – 06 21 84 19 68
Diederik van der Meide – 06 55 11 63 33
Martin Winter – 06 85 11 32 26
[email protected]
Klik hier om aankondigingen van themabijeenkomsten per email te ontvangen.