Grootste opgave voor Groningen? Aanpak van de tweedeling!
Grootste opgave voor Groningen? Aanpak van de tweedeling! Dat betoogde waarnemend fractievoorzitter Sebastiaan Ruddijs tijdens de begrotingsraad. De economische crisis mag dan voorbij zijn; te veel Stadjers ervaren nog steeds onzekerheid over werk, betaalbare huizen, goed onderwijs en veiligheid. De PvdA doet nieuwe voorstellen om hierin verandering te brengen. Lees hieronder het hele verhaal.
Vijftig jaar geleden ben ik geboren in deze mooie stad. Hoewel gemiddelde mensen niet bestaan, was ik misschien wel een doorsnee kind, groeide ik op in een gemiddeld gezin en woonden we in een gewone beneden woning. Toen al was Groningen een sociale en veilige stad. We woonden in een gemengde buurt. Ik had vriendjes met ouders die wat minder verdienden en in een huurwoning woonden, en vriendjes met rijke ouders die in huizen woonden met grote tuinen. Met zijn allen gingen we naar de openbare buurtschool. Veel van onze ouders hadden niet gestudeerd, maar op school werden we allemaal gestimuleerd, passend bij onze talenten, om door te leren. Op de middelbare school vervolgens kwamen mijn vrienden uit alle wijken, uit Lewenborg, Paddepoel en Helpman. Groningen had een traditie van eerlijke onderwijskansen en gemengde wijken. Het heette nog geen burgerparticipatie, maar samen met inwoners is in die periode ook de stadsvernieuwing en de ontwikkeling van Beijum en Hoornsemeer verder tot stand gekomen.
Bij de voorjaarsnota sprak mijn fractie over de net geboren Emma. Emma is in 2017 geboren in een stad waar de afgelopen 30 jaar een soort tweedeling is ontstaan. De wijk waar Emma is geboren bepaalt meer dan toen ik werd geboren de kans op het hebben van een goede gezondheid en het krijgen van een perspectief op een welvarend bestaan. In heel Nederland, en eigenlijk de gehele westerse wereld, is de afgelopen 30 jaar helaas een duidelijker tweedeling gekomen tussen hoog opgeleide kansrijke mensen en laagopgeleide kansarme mensen. Groningen heeft zich niet volledig aan die trend weten te onttrekken. We hebben bovendien in Nederland de overheid steeds meer op afstand gezet en we hebben de zwaarste economische crisis in 100 jaar over ons heen gehad. Een deel van onze inwoners kent daardoor een grotere bestaansonzekerheid dan enkele decennia geleden. Onzekerheid over werk, onzekerheid over betaalbare huisvesting, onzekerheid over goed onderwijs, onzekerheid over veiligheid.
En intussen bestaat er ook een grote zorg over de klimaatverandering en de toekomst van de aarde. Het is die onzekerheid die de kloof tussen politiek en burger in de hand werkt. Die kloof los je dan ook niet alleen op met burgerinitiatieven en wijkexperimenten.
Het college heeft zichzelf terecht de opdracht gegeven om onze inwoners meer bestaanszekerheid te geven en de tweedeling in de stad tegen te gaan.
In de begroting van 2018 zien we dat we in onze gemeente voor ongeveer 1 miljard euro blijven werken aan bestaanszekerheid en een goede leefomgeving. Per inwoner besteedt onze gemeente iedere dag €13,70. Daardoor wonen we in een sociale en veilige stad. Er wordt gewerkt aan voldoende woningen, leefbare wijken, toegankelijke zorg, goed onderwijs, hulp bij het vinden van werk en het gebruik van duurzame energie. We doen de goede dingen, maar de opgave is gigantisch groot.
Het college is op de goede weg en de PvdA vindt dat we de sociale focus moeten vasthouden:
Als we de bestaanszekerheid van onze inwoners willen verbeteren, zijn werk en participatie belangrijke aandachtspunten. Veel inwoners zijn nog steeds op zoek naar werk. Een groot aantal van hen kan niet zonder steun van de overheid een plaats op de arbeidsmarkt verwerven. Steeds vaker wordt er gesproken over de invoering van een basisbaan voor die mensen die niet op eigen kracht een betaalde baan kunnen bemachtigen. De PvdA streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt waar voor iedereen een plek is, en we zien dat er genoeg (ondersteunend) werk blijft liggen op het gebied van onder meer zorg, beheer en onderwijs dat nu niet wordt uitgevoerd.In de stad is echt een grote behoefte aan onder meer (buurt)conciërges, fietsstewards, verkeersregelaars en klassenassistenten. Een Basisbaan is een prima aanvullend instrument om mensen betaald werk te laten verrichten. We zijn blij met het idee van het college om de mogelijkheden van de Basisbaan te verkennen. Dit wordt wat ons betreft zo snel mogelijk uitgezocht. Het zou mooi zijn om in het voorjaar van 2018 de uitkomsten van een onderzoek te hebben naar de mogelijkheden om een basisbaan als participatie instrument in onze Gemeente te introduceren. Wij dienen hiervoor een motie in.
Hoewel de ontwikkeling van de WIJ teams nog in volle gang is, en we zorgen hebben over de financiële perspectieven, zijn we inhoudelijk heel tevreden met de koers die is ingezet. De PvdA steunt de Wij-teams. Inwoners met problemen moeten snel worden geholpen. Weg met de bureaucratie! Zowel inhoudelijk als financieel zijn we blij met de experimenten om de huisartsen te betrekken bij de nieuwe werkwijze van de zorg en hulpverlening. Zo kunnen we de onnodige medicalisering terugdringen. We zijn in dit kader benieuwd wat het college heeft gedaan met de toezegging om te kijken hoe we om moeten gaan met preventieve stedelijke organisaties die niet voor subsidie in aanmerking komen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Het Wij-team zit in de haarvaten van de wijken en heeft vooral oog voor alle kwetsbare groepen. Gezond leven lijkt een gemakkelijk keuze, maar is het vaak niet. Roken is en blijft een sluipmoordenaar. Het is een verslaving die vooral bij kwetsbare groepen veel blijft voorkomen. 22% van de laagopgeleide zwangere vrouwen rookt door tijdens de zwangerschap. Wij vragen het college in het kader van Groningen rookvrije stad zich in te zetten om met de Wij-teams en het platform ‘Groningen rookvrij’ het roken van zwangere vrouwen terug te dringen. De zwangere Emma’s en de nog toekomstige Emma’s willen we steunen. (Wij dienen hiervoor een motie in). Intussen zijn we zeer tevreden dat de babysterfte in Groningen is gedaald. Daarvoor heeft mijn fractie in het verleden vaker aandacht gevraagd.
Omdat we voor een inclusieve en tolerante stad zijn, zijn we blij met de blijvende aandacht voor LHBTI gemeenschap. Vanuit die hoek horen we positieve geluiden over de wijze waarop het onderwijs aandacht besteedt aan dit onderwerp. Binnen de Wij teams en de sportverenigingen lukt dit minder goed. We denken dat het goed is dat de Wij teams zich ook verder door professionaliseren op dit onderwerp. (Wij dienen hiervoor een Motie in).
Goed en betaalbaar wonen zonder overlast is ook een van de eerste levensbehoeften waar de gemeente hard mee aan de slag is. De PvdA steunde, en blijft consequent de plannen voor nieuwbouw voor alle doelgroepen steunen. Omdat we voor een inclusieve stad zijn baart de twijfel bij sommige fracties in deze raad over het nut van gemengd bouwen ons wel zorgen.
We zijn ook blij dat de aanpak van de wildgroei van kamerverhuur heeft gewerkt. De extra inzet op de aanpak van illegale kamerverhuur door middel van huurcontroleteams is prima. Zo blijven we de aanpak van de woonoverlast van het college steunen.
Wij zijn enthousiast over de vorming van een Stedelijk Investeringsfonds en de keuze voor extra wijkvernieuwing in de prioritaire wijken Selwerd, De Wijert Noord, Beijum en de Indische buurt/ De hoogte. De verbinding tussen fysieke maatregelen en sociale programma’s is daarbij cruciaal.
Wij denken hierbij aan het programma vroeg- en voorschoolse educatie. Op de dag dat een kind in Groningen wordt geboren begint de ongelijkheid al. Kinderen in achterstandssituatie halen die achterstand bijna nooit meer in. Wij geloven daarom in het nut en de noodzaak van de vroeg- en voorschoolse educatie. Daarom ons verzoek of het college de doelstelling met betrekking tot deelname aan het VVE-programma in de begroting 2018 nog verder kan verhogen. En kunnen deze nieuwe strategieën voor februari 2018 worden voorgelegd aan de raad? Wellicht kan dit in samenhang met het plan ‘kansen voor jonge kinderen’. (Wij dienen hiervoor een motie in).
Het project de huiskamer bij de Pendinghe in Paddepoel is een ander voorbeeld waarbij een sociale aanpak de wijk-vernieuwing versterkt. De opvang van kinderen die moeilijk thuis terecht kunnen is van belang voor de ontwikkeling van die kinderen en gaat de overlast op straat bovendien tegen. Wij zijn benieuwd of het college deze huiskamer net zo nuttig vindt als wij en of het college kansen ziet om het idee verder uit te breiden in Paddepoel en andere focuswijken. (Wij dienen hiervoor een motie in).
Tenslotte nog de verkeersveiligheid en verkeersoverlast. Wij zijn blij met de 1 miljoen extra voor de aanpak van de verkeersveiligheid. Wij hebben herhaaldelijk gewezen op slecht ingerichte 30 km gebieden. Met betrekking tot de Eikenlaan zien we 12.000 auto’s die hier dagelijks overheen gaan terwijl de Noordelijke Ring onderbenut blijft. Dit moet worden aangepakt. Wij pleiten er opnieuw voor om op korte termijn met creatieve oplossingen te komen om het autoverkeer op de Eikenlaan te beperken, zoals het promoten van slimme routes voor automobilisten om de Eikenlaan te mijden. Voor de langere termijn vragen we om een strategie zodat Selwerd (Iepenlaan) een volwaardige aansluiting op de Noordelijke Ring krijgt om de Eikenlaan te ontlasten.
Onze stad is in 50 jaar veel veranderd maar de wens om een sociale ongedeelde stad met gemengde wijken te blijven is onveranderd gebleven. Ook deze begroting past wat de PvdA betreft in die traditie. Dat is goed voor ons allemaal en dat is zeker goed voor de Emma’s in de stad, in Hoogkerk en in Engelbert die dit jaar zijn geboren. Zij verdienen een gezonde en bestaans-zekere toekomst in de gemeente Groningen.
Sebastiaan Ruddijs, waarnemend PvdA-fractievoorzitter