Beleggers in Groningse nieuwbouwprojecten moeten standaard woningcorporaties betrekken zodat zij meer sociale huurwoningen gaan bouwen. Dat willen de PvdA en de andere coalitiepartijen in de gemeenteraad. Dit moet latere verkoop van goedkope huurwoningen voor de hoofdprijs – het zogenoemde uitponden – tegen gaan. Ook willen de partijen dat nieuwe woningen in het sociale huursegment in beheer komen van woningbouwcorporaties. “We zien te vaak dat particuliere ontwikkelaars huurwoningen na een paar jaar willen verkopen, de broodnodige betaalbare sociale huurwoningen gaan dan verloren. Dat willen we met dit voorstel tegengaan,” aldus PvdA-raadslid Rico Tjepkema.
Reitdiepswaard
Particuliere ontwikkelaars zijn in Groningen vaak verplicht om in een nieuwbouwproject ook een deel huurwoningen op te nemen waarvan de huurprijs onder de zogenoemde liberalisatiegrens ligt, een huurprijs die vergelijkbaar is met een sociale huurwoning die door een woningcorporatie wordt verhuurd. Maar na een bepaalde periode vervalt de plicht om de woningen op deze manier te moeten verhuren. Veel beleggers kiezen dan eieren voor hun geld en willen de huizen dan zo snel mogelijk verkopen. Daardoor verliest Groningen betaalbare woningen.
Voor de coalitiepartijen is de situatie in Reitdiepswaard, de nieuwe woonwijk tussen de Friesestraatweg en het Reitdiep, hier een tekenend voorbeeld van. “Ontwikkelaar XIOR verhuurt nu nog goedkope huurwoningen in de beruchte hitteflat, maar is van plan deze op de markt te brengen. Daarmee is het risico dat betaalbare woningen verloren gaan,” zegt Tjepkema. In dezelfde wijk worden binnenkort nog meer woningen opgeleverd waarbij beleggers de betaalbare woningen in handen hebben.
Corporaties in hun kracht
De partijen zien nog meer voordelen in de samenwerking met corporaties. Ze zijn vaak betere verhuurders en komen huurders beter tegemoet in hun gebreken. Tjepkema herkent dat ook: “ik krijg bijna wekelijks mails en appjes van huurders die slecht behandeld worden door hun huurbaas. Dat moeten we niet willen.”
De coalitiepartijen willen dat het stadsbestuur bij nieuwbouwprojecten van particuliere investeerders zo veel mogelijk aanstuurt op samenwerkingen tussen de ontwikkelaars en corporaties. Ook willen ze dat nieuw te bouwen woningen in het sociale huursegment op grond van de gemeente in principe alleen door corporaties beheerd mogen worden. In de motie waar de raad vandaag over stemt, vragen de partijen het stadsbestuur ook om woningbouwcorporaties zo veel mogelijk de ruimte te geven om te investeren in middenhuurwoningen. “Het geld dat ze daarmee verdienen investeren ze direct weer in betaalbare woningen. Eén en één is twee.”