De gemeente moet blijven investeren in zogenoemde ruimtelijke kwaliteit en ervoor zorgen dat Groningen dé architectuurstad van Nederland blijft. Dat stellen de fracties van PvdA, D66, SP en PvdD in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur. Ruimtelijke kwaliteit zorgt voor een fijne openbare ruimte die prettig is om in te verblijven. De fracties willen dit bereiken door onder meer regie te voeren: het dichttimmeren van regels in het omgevingsplan en het aanpakken van overtredende initiatiefnemers. En door met een nieuw toekomstplannen – een manifestatie voor de wijkvernieuwing – te komen om nieuwbouw met ruimtelijke kwaliteit in de wijkvernieuwing een impuls te geven. “Investeren in ruimtelijke kwaliteit draagt bij aan grote opgaven in Groningen als het oplossen van de woningnood, aanpakken van tweedeling en vergroening. Dat hebben we in deze tijd hard nodig,” zegt raadslid Rico Tjepkema.
Groningen als architectuurstad
De gemeente investeert met een stadsbouwmeester, manifestaties, een eigen architectuurcentrum en beleid hard in ruimtelijke ontwikkelingen met kwaliteit. Bij de bouw van bijvoorbeeld de Kunstwerf of de aanpak van de Grote Markt is het volgens de fracties goed gelukt om dit soort in het oog springende plekken zo te ontwikkelen dat ze voor inwoners goed te gebruiken zijn, het de leefbaarheid ten goede komt en dat dit in de toekomst ook zo blijft. De raadsfracties vragen het gemeentebestuur deze lijn door te zetten en de ruimtelijke kwaliteit goed te borgen in het omgevingsplan en in projecten.
Regie met regels en overtreders aanpakken
Bij initiatiefnemers als pandjesbazen laat goed ontwerp meer dan eens te wensen over. Daar zie je dat ze de randjes van de regels in bestemmingsplannen opzoeken. Of ze gaan over de schreef door zich niet te houden aan verleende bouwvergunningen. “Dat is goedkoper of levert ze meer op, maar ontzettend zonde. Zo krijg je lelijke gebouwen met slecht ontwerp, goedkope materialen die niet in de omgeving passen en gebrekkigere woonruimten. Dan krijg je dus minder mooie straten en buurten, en dat doet direct iets negatiefs met de openbare ruimte van alle Groningers,” aldus Tjepkema.
Om dat tegen te gaan stellen de partijen nu voor om de regels voor ruimtelijke kwaliteit scherp op te nemen in het nieuwe omgevingsplan van de gemeente. Daarnaast vragen PvdA, D66, SP en PvdD om de excessen van overtreding aan te pakken. Dat is recent bij de Apedans aan de Rademarkt bijvoorbeeld nog gebeurd.
Een nieuw manifest voor de wijkvernieuwing
Daarnaast is meer nodig. PvdA, D66, SP en PvdD willen dat het gemeentebestuur met een nieuwe manifestatie komt voor de wijkvernieuwingswijken. Daarin moeten nieuwe ruimtelijke plannen komen om te investeren in de noordelijke wijken. De oproep volgt een motie die op initiatief van de PvdA-fractie door de raad werd aangenomen in november om met een ontwikkelvisie te komen voor die wijken. Tjepkema: “Manifestaties als Bouw Anders hebben Groningen hele mooie plannen opgeleverd. Als er een gebied is in de gemeente dat zo’n manifestatie verdient dan zijn het onze wijkvernieuwingswijken. Daar is investeren in de ruimtelijke kwaliteit met woningbouw, voorzieningen, kantoren en openbare ruimte hard nodig.”