Samenvatting themabijeenkomst SROI
Korte samenvatting van de themabijeenkomst op 16 oktober over Social Return On Investment (SROI) en sociaal aanbesteden.
FNV
Sociaal aanbesteden en SROI, twee mogelijkheden om sociaal beleid vorm en inhoud te geven. Onderscheidbaar omdat sociaal aanbesteden zich niet alleen mag beperken tot SROI. Een goed sociaal aanbestedingsbeleid zorgt ervoor dat de regionale arbeidsmarkt wordt gestimuleerd met gewoon goed werk en echte banen.
SROI kan daarnaast gebruikt worden voor mensen die echt een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, zoals SW, Wajong enz. en de jongeren die werkloos zijn.
Sociaal aanbesteden kan worden vastgelegd in (bijzondere) aanbestedingsvoorwaarden en contracten. Natuurlijk zal het beleid van een onderneming daarbij ook moeten meespelen:
- Werkt een onderneming bijvoorbeeld met veel “eigen” personeel (%)?
- Scholen zij hun werknemers, leiden zij leerlingen op?
- Werk niet met lege BV’s en voorkom concurrentie op afdracht sociale lasten, dus indien niet noodzakelijk (aangetoond) dan geen buitenlandse ondernemingen inlenen die als verdienmodel werken met A1 verklaringen.
- Zorg voor een korte keten bij aanbesteding, immers iedere schakel wil verdienen.
- Betaal als opdrachtgever een eerlijke prijs voor de werkzaamheden, voorkom onderbetaling/verdringing in de keten van aanbesteding.
Gemeente Groningen
Wat betreft die beleidsevaluatie Social Return van de gemeente kan gezegd worden:
- Veel wol weinig inhoud. Een treurige evaluatie. Het lijkt te gaan om kwantiteit in plaats van kwaliteit.
- De hoeveelheid kandidaten die zijn geplaatst via SROI zegt niets over het rendement van die plaatsingen. Het streven van SROI moet zijn om mensen duurzaam aan het werk te helpen (en dat betekent niet dat het SROI traject voor het individu lang moet duren, maar mensen moeten snel doorstromen naar een reguliere baan). SROI kan in korte tijd werkervaring opleveren (eventueel ) in combinatie met scholing dat erkende diploma’s moet opleveren.
Voorbeeld
Sontbrug 20 mensen regulier:
Ze geven bij de evaluatie van SROI bij de Sontbrug aan dat twintig kandidaten een reguliere baan hebben gekregen, metaalbewerkers en betontimmermannen? Wat is regulier?
Ook bij SROI (net als bij aanbestedingsvoorwaarden) geldt als de verplichtingen (bijvoorbeeld scholing met erkende diploma’s, arbeidsvoorwaarden) niet worden gecontroleerd en gesanctioneerd ook deze verplichtingen een wassen neus zijn.
- Zorg dat SROI kandidaten onder de geldende cao vallen, creëer geen functies die niet in de cao beschreven zijn om de cao te ontduiken.
- SROI mag niet leiden tot verdringing.
- De Zuidelijke Ringweg academie is een prima initiatief maar is het realistisch (200 kandidaten). Dat haal je in ieder geval niet uit deze evaluatie.
De FNV (Arnoud Hoogsteen, Masja Zwart, Helga Tienkamp) is bereid om met de gemeente in overleg hierover te gaan.
Met dank aan discussieleider Piet Boekhoudt.