Warmtenet kan slimmer en beter
Op 4 november praatte de PvdA in Groningen over de stad van de toekomst, door sommigen ook wel Next City genoemd.
Belangrijk aspect is daarbij ook hoe we onze woningen, bedrijven en gebouwen warm houden als we zo snel mogelijk van het aardgas, de aardbevingen en de uitstoot van CO2 af willen. Het stadsbestuur heeft tot onze vreugde besloten de energievoorziening van de toekomst weer deels zelf in handen te nemen, net als we dat met de energievoorziening die bij de vorige eeuw horde deden.
De gemeente wil dat doen met een warmtenet dat eerst in Zernike en de noordwestelijke wijken zal worden aangelegd. De warmte kan gehaald worden uit hitte die op enkele kilometers diepte in de aardkorst onder Zernike is te vinden.
We hadden een deskundige uit het PvdA netwerk uitgenodigd om te zien of er niet meer kan.
Hieronder een korte uiteenzetting voor geïnteresseerden, waaruit blijkt dat er veel meer kan en de voordelen nog groter zijn. In het mijnwatergebied in Limburg betalen de huishoudens zo’n €200 minder voor hun energie.
Kortom heel goed dat warmtenet, maar het kan nog beter en er kunnen meer mensen van profiteren en de stad kan dichter bij het doel van een Klimaatneutrale energievoorziening komen.
De stad van de toekomst kan anders en beter worden, zonder aardgas en met veel nieuwe banen om de ombouw te realiseren en te onderhouden.
Louwis Hiddes is directeur van het Mijnwater project in de oostelijke mijnstreek in Limburg. Daar is een snel groeiend netwerk in gebruik. Volgens Hiddes kan er met het Groninger netwerk veel meer als we er een slimmer netwerk van maken. Er is in de steden vraag naar koeling en vraag naar warmte. Daar kun je gebruik van maken. Ook is het niet nodig om de hele dag warm water rond te pompen als er maar op een deel van de dag vraag naar is. Het is in Nederland maar tussen de 200 en 400 uur echt koud. Met buffers en warmtepompen kunnen we met een lichter uitgevoerd net toe en kunnen er aanzienlijk meer woningen en bedrijven aangesloten worden. Ook de warmte die vrijkomt bij koeling van bijvoorbeeld datacenters kan in het warmtenet gestopt worden.
Prachtig bijkomend voordeel is ook, dat de buffers van warm en koud water op momenten dat er veel zon of windstroom is kunnen worden aangevuld. Kortom Hiddes pleit voor een slim warmtenet. Het zou goed zijn als er kennisuitwisseling op gang komt opdat Groningen een stapje verder komt dan alleen het aanleggen van een warmtenet dat met duurzame warmte uit de diepe bodem gevoed wordt.
Op naar een net dat duurzame warmte en stroom inzet voor verwarming en koeling van woningen bedrijven en bedrijfsprocessen.
Nederland van het gas, te beginnen met Groningen
Sjak Rijploeg