1 februari 2017

Wat is netjes: voorstel kopiëren of samen indienen?

Mag een politieke partij aan de haal gaan met een idee of voorstel van een andere partij? Formeel wel, maar het is een ongeschreven regel om dat niet te doen en samen op te trekken. Wel zo eerlijk. Sommige partijen denken daar in verkiezingstijd net iets anders over.

In de gemeenteraad van Groningen kennen we een lange traditie van duidelijke politieke verschillen, maar ook van intern goede samenwerking. Hard op inhoud, zacht op de persoon. In deze tijden een verademing met hoe het soms in Den Haag en vooral in Amerika gaat. We werken in Groningen ook graag samen, bijvoorbeeld als raadsleden samen naar een werkbezoek gaan. Hier komen soms vragen uit voort, die we dan samen indienen. Coalitie en oppositie door elkaar. Er zijn tal van voorbeelden. Zo hebben Wim Koks en Jan Pieter Loopstra van de SP en PvdA samen vragen ingediend over overlastgevende bedrijf Icopal. Het is ook mores dat een partij die al met een onderwerp bezig is, niet wordt overgeslagen. Ook als je als andere partij wat met dat onderwerp wilt doen. Dat is fair en bovendien: samen sta je sterker.

Maar soms, en zeker als het landelijke verkiezingstijd is, staat die mores wat onder druk. Dan is een partij bezig met een amendement om daar een meerderheid voor te verzamelen. Deze partij stuurt dan stukken ruimschoots voor een vergadering naar de partijen in de raad. De ene partij is voor, de andere partij is tegen, de derde partij laat het nog wat in het midden. Vervolgens ga je aan de slag om samen tot een gedragen meerderheid te komen. En dan ineens blijkt die derde partij, het CDA in dit geval, aan de haal te gaan met je voorstel. Het amendement wordt gekopieerd en iets aangepast. In de wetenschap noemt men dit plagiaat. In de politiek noemen we dit ‘niet zo chic’. Moeten wij dan met dat amendement mee gaan? Het antwoord lijkt mij duidelijk. Nee, dat is de dief belonen. De mores van prettige samenwerking wil je toch hoog houden en hiervan geen gangbare praktijk maken. We willen geen Haagse toestanden, maar Groningse nuchterheid. De verkiezingen van maart komen er gelukkig snel aan. Hopelijk kunnen dan weer een beetje normaal doen.

Carine Bloemhoff, fractievoorzitter PvdA Groningen