Workshop armoedebeleid
Armoede wordt gedefinieerd als: “Een situatie waarbij de financiële middelen beperkt zijn en mensen het gevoel hebben dat zij geen perspectief hebben op verbetering van hun situatie, en waarbij zij materieel, cultureel en sociaal uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare levenspatronen in Nederland.” (Definitie Gemeente Midden-Drenthe)
Wanneer: Vrijdag 5 juni 2015
Waar: Haddingestraat 10 in Groningen
Tijd: 16:30 tot 18:30 uur
Doel van de Workshop
Gemeenten willen graag armoede- en schuldenproblematiek beheersbaar houden. Daarvoor is de inzet van ervaringsdeskundigheid rond armoede & sociale uitsluiting hard nodig. Nog steeds bestaat er een kloof tussen de leef- en belevingswereld van mensen die in armoede leven en de wereld van de professionele hulpverlening. Mensen die geholpen zouden moeten worden door instellingen voelen zich vaak onbegrepen door de hulpverleners. Het gevoel gevangen te zitten in structuren en protocollen die eerder gebaseerd lijken te zijn op wantrouwen en controle dan in het geloof in iemands eigen kracht is groot. Bovendien lopen ook de hulpverleners tegen de grenzen van eigen ervaring en de administratieve eisen van hun organisaties aan. Deze workshop is bedoeld om oplossingen te vinden voor deze problematiek en bouwstenen te leveren voor een effectief gemeentelijk armoedebeleid. Deze bouwstenen zullen gepresenteerd worden op een vrijdagmiddaginloop bijeenkomst van de PvdA op 26 juni 2015.
De deelnemers
Wij brengen een 10 tot 15 deelnemers bijeen die ervaringsdeskundigen zijn. Die als werkers professioneel of als vrijwilliger mensen met een laag inkomen tegenkomen en hulp moeten bieden. Die als politici beleid moeten maken op het gebied van armoede bestrijding in de gemeente Groningen. Die als lid van de Pandgroep van de PvdA kennis hebben van deze problematiek.
Het programma
De onderdelen van het programma kunnen de volgende zijn:
- Ervaringen met armoede en armoedebeleving
- Welke gevolgen heeft deze beleving voor de toekomst van hun leven en hun kinderen?
- Welke kijk bestaat er op de hulpverlening en welke valkuilen?
- Welke inzet heeft de PvdA fractie in Groningen? Is dat voldoende?
- Is het nodig om met een nieuwe bril naar arme huishoudens te kijken? Feitelijk gedrag, houding en vaardigheden staan centraal in plaats van ‘kenmerken’ als geslacht, leeftijd, opleiding of etniciteit.
- Welke zijn de bouwstenen voor een effectief gemeentelijk armoedebeleid?
Informatie over deze workshop: Marloes de Bie – 06 22 60 15 55
of
Pandgroep PvdA
Sjak Rijploeg – 06 45 34 43 17
Wim Wijnolts – 06 11 29 72 99
Martin Winter – 06 85 11 32 26