21 januari 2017

De nieuwe werkelijkheid

Op vrijdag 20 januari heeft de afdeling Groningen samen met het Gewest en de Jonge Socialisten het nieuwe jaar ingeluid in  de Puddingfabriek. Een mooie avond met als afsluiting een mooie speech van Agnes Jongerius.

Lees hier de speech van onze voorzitter tijdens de nieuwjaarsreceptie.

Partijgenoten,

Welkom vanavond in de Puddingfabriek, een mooie locatie in de stad Groningen, waar wij samen met het Gewest en de Jonge Socialisten willen toasten op het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat wat mij betreft in het teken staat van de nieuwe werkelijkheid. Het afgelopen jaar zijn we met een compleet nieuw bestuur begonnen aan het werken aan deze nieuwe werkelijkheid.

Nieuwe werkelijkheid stad
Laten we beginnen in onze eigen stad. Te beginnen met een nieuwe werkelijkheid in de fractie. Bea Enting heeft afgelopen jaar de raad verlaten. Simone Brouwer is hiervoor teruggekomen. Daarnaast is Carine moeder geworden van een prachtige zoon, een nieuwe werkelijkheid en een nieuw potentieel lid.

Het afgelopen jaar is er binnen de afdeling veel gebeurd. De fractie is zichtbaarder geworden met de fractie in de wijk en heeft mooie resultaten gehaald in de Raad. Enkele voorbeelden zijn:

1. Arme gezinnen krijgen een schoollaptop, dankzij een motie van de PvdA;
2. Drie culturele instellingen (Noordpool Orkest, Prime en Urban House) krijgen een gemeentelijke subsidie dankzij een amendement van de PvdA;
3. De PvdA zet zich in voor alle kinderen en heeft hiervoor twee plannen gepresenteerd: de bestrijding van kinderarmoede en dat ook kinderen van niet-werkende ouders naar het kinderdagverblijf kunnen.

Vanuit het bestuur hebben we aangegeven dat we meer willen doen met onze leden. We bellen hen dan ook op voor de fractie in de wijk. Komend jaar gaan we hiermee verder en zullen we andere momenten organiseren om (nieuwe) leden te binden. Juist in deze tijd waarin wij ons steeds meer moeten bewijzen is het goed om mensen aan je te binden, samen vooruit, vooruit met lokale helden en het Groningse verhaal. Vanuit de afdeling is er nu een campagneteam dat op dit moment samenwerkt met het gewest om de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen zo goed mogelijk te begeleiden. Door meer onze mensen in zetten voor campagneactiviteiten en hen actief te benaderen gaan wij voor het komend jaar voor meer nieuwe actieve leden. Door persoonlijk contact denken wij de verbinding te kunnen maken met onze leden.

Daarnaast gaan we komend jaar werken aan een fusie met Haren en Ten Boer, een grotere afdeling, met niet alleen wijken, maar ook dorpen binnen de gemeentegrenzen; een nieuwe werkelijkheid. Met deze nieuwe afdeling zullen we kandidaten gaan scouten voor de gemeenteraadsverkiezingen, vanuit de gedachte van de nieuwe afdeling. De eerste verkennende gesprekken met de besturen van Haren en Ten Boer zijn inmiddels geweest. Wij komen hier tijdens verschillende ALV’s dit jaar op terug.

Nieuwe werkelijkheid PvdA landelijk
Lodewijk Asscher is sinds december onze nieuwe politiek leider, met een linkser geluid en hardere taal richting de PVV. “ De samenleving is van ons allemaal” is een uitspraak waarin ik mij helemaal kan vinden. Met de verkiezingen in het vooruitzicht zal de partij naar alle waarschijnlijkheid minder zetels hebben en is de kans realistisch dat we de komende periode niet meeregeren. Dit is natuurlijk erg zuur. Zeker als we kijken naar de resultaten die wij hebben behaald als partij. Als we kijken naar de werkloosheid, zien we grootste daling in tien jaar, ruim 100.000 werklozen minder in 2016, laagste jeugdwerkloosheid in 5 jaar en bijna 8,5 miljoen werkenden, mede dankzij onze partij!! Daarnaast is er nu een ov-jaarkaart voor mbo-studenten, er is voorkomen dat er bezuinigd is op de huurtoeslag en zo kan ik nog meer resultaten opnoemen die wij als landelijke partij voor elkaar hebben gekregen.

Als we de peilingen mogen geloven zal het politieke landschap rigoureus wijzigen met een ruk naar rechts. Jammer dat wij als PvdA niet erkent worden om de maatregelen die zijn genomen om te komen tot een betere, financieel gezond en solidair Nederland.

Met lede ogen zien we straks hoe rechts een zorgvuldig proces van de afgelopen jaren zal ombuigen met nieuwe maatregelen. Dat sterkt mij en velen van ons binnen de afdeling om de komende periode campagne te voeren, campagne voeren om te zorgen dat wij mensen kunnen overtuigen dat de PvdA de afgelopen jaren wel degelijk goede besluiten heeft genomen! Wij willen voorkomen dat de tweedeling die in de samenleving is, groter wordt. Solidariteit partijgenoten, is hierin essentieel.

Op het congres is Lodewijk duidelijk geweest en heeft hij ferme taal gesproken. Ik sluit mij hierbij aan en heb het gevoel dat, ondanks de peilingen wij een goed resultaat kunnen neerzetten. Blijf als partij bij je eigen normen en waarden en vertel je eigen verhaal, dan komen we samen vooruit.

Nieuwe werkelijkheid in de wereld
Vanavond is er een nieuwe werkelijkheid bij gekomen, de nieuwe president Donald J. Trump. Iedereen wacht nu gespannen af wat komen gaat. Economisch gezien, maar ook zeker de verhoudingen wereldwijd. Wat zijn de gevolgen? Die kunnen we nu nog niet overzien. De ministers en adviseurs die president Trump om zich heen heeft verzameld geeft mij in ieder geval nog niet een goed gevoel.

Tot slot
Het moet vooral gezellig blijven, in ieder geval vanavond. Ik wil daarom proosten op een mooi politiek jaar voor ons allemaal, een jaar waarin wij samen campagne gaan voeren en samen zorgen voor het linkse geluid. We zullen na 15 maart zien wat dan de nieuwe werkelijkheid wordt. Laten we daarin hopen dat dit zoveel mogelijk onze nieuwe werkelijkheid wordt.

Strijdbare groet,

Pascal Roemers
voorzitter PvdA afdeling Groningen