Geheugenpaviljoen Ring Zuid: Kunst of sta-in-de-weg?

16 februari 2024

Het plan voor een kunstwerk dat de herinnering aan de oude ringweg levend moet houden roept bezwaren op bij omwonenden. De PvdA wil van het stadsbestuur weten in hoeverre de omwonenden zijn meegenomen in de plannen voor dit Geheugenpaviljoen.

“Een betonnen kolos van 30 meter lang, 5 meter hoog en een rijbaan breed wordt door de bewoners niet gezien als een monument, maar als een sta-in-de-weg. Als politiek horen we ons niet te bemoeien met de vraag of en in welke vorm iets kunst is, maar dit plan roept toch wel vragen op in onze fractie” Aldus PvdA raadslid Rita Pestman.

Geheugenpaviljoen op het Zuiderplantsoen
Jarenlang was het voorbijrazende verkeer het uitzicht van veel omwonenden van de zuidelijke ringweg. Tot het genoegen van veel bewoners komt daar met de verdiepte ligging en de aanleg van het nieuwe Zuiderplantsoen een plek vol groen en rust voor in de plaats. In de plannen is opgenomen dat een deel van de oude ringweg blijft staan als kunstwerk, het Geheugenpaviljoen. Een ontmoetingsplek en herinnering aan de oude situatie. Omwonenden vinden het kunstwerk wel erg groot en zijn een petitie gestart om de plannen alsnog te wijzigen. PvdA-raadslid Rita Pestman wil van het stadbestuur weten hoe de plannen precies tot stand gekomen zijn en in welke mate de buurtbewoners daarbij betrokken zijn geweest.

Passend alternatief
In de berichtgeving van RTV Noord komt naar voren dat omwonenden niet tegen een herinnering aan de oude ringweg an sich zijn. Maar de plannen om een volledig wegdeel te laten staan en om te vormen tot kunstwerk is voor velen te veel van het goede. “We zijn erg benieuwd of het stadsbestuur kennis heeft genomen van deze meningen van omwonenden en of het college bereid is om samen met bewoners te kijken of er mogelijkheden zijn voor een passend alternatief” Aldus Pestman.

beluister hier het fragment van RTV Noord met ons raadslid Rita Pestman op onze Instagrampagina