30 november 2015

Help de banen van de huishoudelijke hulp redden

Wat is er aan de hand?

De banen van de hulp in de huishouding zijn in gevaar. TSN Thuiszorg kan de kosten niet meer opbrengen. Een verlaging van de uurlonen met 20 tot 30 procent om de hulp te redden mag gelukkig niet van de rechter. Het kabinet schrapte zo’n 40 procent van het budget en maakte gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. De gemeenten korten vaak nog meer, besteden veel te laag aan of schaffen de thuiszorg deels af. TSN Thuiszorg heeft het afgelopen jaar al vijf keer reorganisaties moeten doorvoeren, waarbij in totaal meer dan vierduizend banen werden geschrapt. Van alle kanten wordt geroepen dat het anders moet. De cliënten, maar ook de hulpverleners mogen niet de dupe van deze bezuinigingen worden.

Toch is er geen massaal protest tegen deze gang van zaken. FNV wil dat er snel duidelijkheid komt voor medewerkers en cliënten van TSN Thuiszorg. CNV verklaart dat er snel een banenplan moet komen. NPCF (Patiëntenorganisatie) wil dat de mensen die nu huishoudelijke hulp krijgen van TSN Thuiszorg niet de dupe worden van de uitstel van betaling. Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) zegt dat deze financiële problemen bij TSN Thuiszorg een voorbode zijn voor nog veel meer bedrijven in de thuiszorg. Politieke partijen schreeuwen moord en brand, maar er is nog geen oplossing in zicht. De PvdA 2e Kamerfractie wil dat staatssecretaris Van Rijn en de gemeenten zich inzetten voor een oplossing, zodat mensen de ondersteuning blijven krijgen die ze nodig hebben en zorgmedewerkers niet op straat komen te staan.

Reden voor de PvdA om ook in Groningen actie te ondernemen.

huishoudelijkethuiszorg-2

Carin Bloemhoff ,fractievoorzitter PvdA Raadsfractie, zal het fractie standpunt weergeven. Om het College van B&W onder drukt te zetten om met oplossingen te komen, heeft de Raadsfractie deze vragen gesteld.

 

 

 

Arnoud Hoogsteen, bestuurder FNV Noord en Oost Nederland, zal de zienswijze van het FNV toelichten.

 

 

 

Jose van Schie is de gespreksleider van deze bijeenkomst.

 

 

 

 

Iedereen is welkom om mee te denken over oplossingen!!

Wanneer: Vrijdag 4 december 2015
Plaats:      Haddingestraat 10, Groningen
Inloop:      Vanaf 16.00 uur
Start:         16.30 uur – 18.30 uur

Voor meer informatie:
Sjak Rijploeg – 06 453 443 17
Wim Wijnholts – 06 112 972 99
Martin Winter – 06 851 132 26
E-mail: [email protected]


Klik hier om aankondigingen van themamiddagen per email te ontvangen.