17 november 2015

Kiezen voor goede woningen voor alle stadjers

Op de onlangs gehouden vrijdagmiddaginloop van de PvdA Groningen discussieerde de PvdA over de prestatieafspraken die de gemeente met de woningcorporaties heeft gemaakt.

Het maken van prestatieafspraken tussen gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties is vanaf 1 juli 2015 verplicht gesteld in de nieuwe woningwet. Roeland van der Schaaf (Wethouder Groningen), Sylvo Gaastra (Woonbond), Marloes de Bie (Burgerdeskundige), Maarten van der Laan (Raadslid PvdA Groningen) en enkele tientallen geïnteresseerden waaronder vertegenwoordigers van huurdersorganisaties uit de stad gingen met elkaar in gesprek over deze prestatievoorstellen.

De Pandgroep van de PvdA trekt de volgende conclusies

1. De woningcorporaties in Groningen draaien naar verhouding te veel op voor de rotzooi die een aantal corporaties hebben gemaakt met het zakkenvullen, geknoei met smerige financiële constructies die hen door derderangs bankdirecties werden aangesmeerd.

2. Het scheefwonen (mensen die te veel zouden verdienen voor een corporatiewoning) is vooral een probleem dat in de Randstad speelt en waar we in Groningen geen ernstige problemen mee hebben.

3. Wij vinden dat het niet erg is dat iemand met een goede opleiding en een wat hoger inkomen in een huurhuis zit. Dat maakt de wijk veelzijdiger en is goed voor de samenhang in de stad. Wij willen geen aparte wijken voor rijken en armen, sterker nog wij bestrijden ten zeerste dat liberale streven.

4. De PvdA heeft op het punt van wonen moeten toegeven aan de VVD in Den Haag. We krijgen er wel wat voor terug in de vorm van wat inkomensnivellering en minder geld naar de hoogste inkomens met de duurste hypotheken.

5. De verhuurdersheffing is als een blok aan het been. De PvdA Groningen wil dat er ruimte komt voor nieuwe initiatieven waarbij de corporaties ondanks de verhuurdersheffing, toch kunnen investeren in nieuwbouw en verbetering van de bestaande woningen.

6. De Pandgroep van de PvdA organiseert binnenkort een gesprek met Kamerlid Albert de Vries over dit punt. Er wordt nog een datum voor gezocht en iedereen kan dan mee komen praten.

7. De Kamerfractie van de PvdA wordt aangespoord om in te zetten op regelingen die verbetering van huurwoningen mogelijk maakt als er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak komen, of zelfs de hele gas en stroomrekening weg kan, zonder dat de woningen boven de grens van de sociale woningen uit komen. Immers, juist de lage en middeninkomens betalen zich vaak blauw aan energie en dat kan anders en dat moet anders, voor hun beurs, voor het klimaat en tegen de aardbevingen in Groningen. Niet te vergeten dat de verbetering van woningen heel veel nieuwe werkgelegenheid oplevert.

8. De PvdA Groningen moet doorgaan met het bouwen aan de stad, aan de toekomstige samenleving wat er ook in de wereld om ons heen gebeurd.

Namens de Pandgroep:
Sjak Rijploeg – 06 453 443 17
Wim Wijnholts – 06 112 972 99
Martin Winter – 06 851 132 26
E-mail: [email protected]


Klik hier om aankondigingen van themamiddagen per email te ontvangen.