Met de nieuwe coalitie komt gemeentelijke schoonmaakorganisatie een stap dichterbij

15 juni 2022

Het is vandaag de dag van de schoonmaker. Op initiatief van PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff komen schoonmakers binnenkort weer in vaste dienst bij de gemeente met meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt. De nieuwe coalitie gaat verder met in dienst nemen schoonmakers, daarmee komt een eigen gemeentelijke schoonmaakorganisatie een stap dichterbij.

Meer publieke regie en bestaanszekerheid
Na een lange en felle politieke strijd in Groningen, wist PvdA-fractieleider Bushoff een doorbraak te bereiken voor de oprichting van een gemeentelijke schoonmaakorganisatie. De nieuwe coalitie gaat verder met die ingeslagen weg. Met het coalitieakkoord zet de nieuwe linkse coalitie namelijk in op meer publieke regie en bestaanszekerheid bieden.

Oprichting van gemeentelijke schoonmaakorganisatie
De oprichting van de gemeentelijke schoonmaakorganisatie past volledig binnen deze waarden benadrukt Bushoff: “We zien juist dat de mensen die ons land vooruithelpen zoals de (thuis)zorgwerker, de schoonmaker, de bezorger en beveiliger, niet de waardering krijgen die ze verdienen. Sterker nog, ze worden het laagst beloont en kennen de meeste onzekerheid. Dat moet echt anders. Door de schoonmakers van gemeentelijke panden straks weer in vaste dienst te nemen, laten we als gemeente zien dat we regie pakken op zaken die te belangrijk zijn om aan de markt over te laten.”

Meer waardering
Komende tijd zal er daarom hard verder gewerkt worden om te zorgen dat schoonmakers binnenkort weer de waardering krijgen die ze verdienen. PvdA voorman Bushoff: “Een vast gemeentelijk dienstverband zorgt er namelijk voor dat de schoonmakers niet alleen onderdeel worden van de gemeente -waar ze gewoon bij horen-, ze gaan er bovendien flink op vooruit in loon en arbeidsvoorwaarden. Daarmee laten we als gemeente pas echt zien dat we hun harde werk waarderen.”