15 november 2015

Nederland van het gas, te beginnen in Groningen

Op initiatief van Sjak Rijploeg, Stadjer en lid van de landelijke werkgroep PvdA-Duurzaam, is op de PvdA ledenraad van 14 november de volgende motie aangenomen:

De politieke ledenraad van de PvdA bijeen op 14 november 2015 constateert dat:

  • er in Groningen zeer ernstige problemen zijn ontstaan door de winning van aardgas;
  • vrijwel alle bedrijven, huishoudens en de Nederlandse gemeenschap als geheel erg afhankelijk zijn van aardgas;
  • de opbrengsten van het Groninger aardgas grotendeels gebruikt worden om reguliere rijksuitgaven te dekken, wat het vertrouwen in de overheid in Groningen ernstig aantast;
  • Nederland ernstig achterop loopt bij de verduurzaming van de energievoorziening en het terugdringen van de CO2-uitstoot;
  • de werkgelegenheid wordt gestimuleerd met investeringen in duurzame energievoorziening.

Is van mening dat er meer vaart gezet moet worden achter het beleid gericht op het afscheid van fossiele brandstoffen. Belangrijke elementen van dat beleid zijn afbouw van de aardgaswinning, energiebesparing, duurzame werkgelegenheid en verhoging van de prijs van fossiele brandstoffen.

Verzoekt de Tweede Kamerfractie van de PvdA met voorstellen te komen om:

  1. De gaswinning in Groningen op korte termijn flink te reduceren, voor zover dat uit het oogpunt van veiligheid mogelijk is, en daarna verder terug te brengen van de huidige 30 miljard m3 per jaar naar minder dan 11 miljard m3 in de jaren 20.
  2. Maximale inspanning te plegen bovenstaande reductie mogelijk te maken zonder extra gasimport en dus een grootscheeps besparingsprogramma op te zetten, waarbij vooral Groningen als voortrekker wordt gesteund om van het gas af te komen.

En roept iedereen op, mee te helpen aan de ombouw naar een aardgas- en fossielvrije samenleving zonder aardbevingen en met heel veel nieuwe werkgelegenheid.