12 maart 2016

Thema: Antiracisme & Antidiscriminatie

Waarom aandacht voor antiracisme en antidiscriminatie?

“Het moet afgelopen zijn met de praktijken dat werkgevers allochtonen niet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek vanwege het feit dat zij een andere afkomst of andere achternaam hebben.”

PvdA, SP, CDA en D66 luiden de noodklok na een reeks verontrustende rapporten over discriminatie op de arbeidsmarkt. “Het is nu echt tijd om in actie te komen. We moeten af van het idee dat we een inschatting van de capaciteiten van mensen kunnen maken op basis van hun achternaam” zegt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. Sadet Karabulut van de SP voegt daaraan toe: “Het kabinet wil alle misstanden aanpakken, behalve discriminatie. Hoeveel onderzoeken moeten er nog verschijnen?” Ook D66’er Steven van Weyenberg maakt zich zorgen om de groeiende ongelijkheid in de samenleving die door discriminatie op de arbeidsmarkt wordt veroorzaakt: “Tienduizenden jongeren komen niet aan een baan omdat ze een kleurtje, een andere naam of een ander geloof hebben.” CDA-Kamerlid Pieter Heerma stelt: “Discriminatie is echt een probleem. Onderzoeken bevestigen dat er onderscheid gemaakt wordt.”

FNV-Wereldburgers Met de komst van de vluchtelingen en asielzoekers zien wij weer dezelfde beelden ontstaan over haat, discriminatie en racisme. Meer dan ooit is de roep om te zoeken naar meer verbindingen tussen verschillende (etnische) bevolkingsgroepen, naar meer solidariteit, naar meer begrip en respect voor elkaar. De Werkgroep diversiteit van de PvdA en het netwerk Wereldburgers van de FNV organiseren samen met de Pandgroep een bijeenkomst hierover op zondag 20 maart.

antiracisme-sprekers-1
Thomas Sykes – Mede auteur boek over discriminatie in Groningen
Arnoud Hoogsteen – Arnoud Hoogsteen (1968) werkt sinds juli 2009 als beleidsadviseur Lokaal Beleid regio Noord- en Oost-Nederland bij de FNV Vakcentrale. Hij is tevens lid van SER Noord-Nederland.
Melvin Buitenman zal een column uitspreken
Annemiek Rosaria zal een voordracht houden. Zij is van C.E. Management Artist Management Creative Productions | Events.

antiracisme-sprekers-2
Romy Misran zal een column uitspreken: “Jazeker, ik ben een Nederlandse”
Roeland van der Schaaf – Wethouder Groningen
Marloes Dekker zal de bijeenkomst voorzitten. Marloes is het brein achter Jimmy’s Groningen, een plek waar jongeren met al hun vragen maar ook ideeën terecht kunnen. Jimmy’s biedt jongeren niet alleen persoonlijke hulp, maar ook handvatten om ondernemendheid te stimuleren.

Wanneer: Zondag 20 maart 2016
Plaats:     Haddingestraat 10 in Groningen
Inloop:     Vanaf 15:30 uur
Start:       16:00 uur – 18:30 uur

Voor meer informatie:
Richard Misran – 06 21 28 60 84
Nienja Wijsman – 06 18 94 64 66
Harry Balgobind – 06 21 43 00 11 (FNV Wereldburgers)
[email protected]