7 juni 2017

Thema: Sociaaldemocraten en Turkije

Wat moet Europa volgens Kati Piri doen om de toestand in en rond Turkije te verbeteren? Hoe moeten we de belangen afwegen voor nu en morgen?

Kati Piri is geboren in Celldömölk, Hongarije en is sinds 1 juli 2014 namens de PvdA lid van het Europees Parlement. Zij is onder andere rapporteur van het Europees Parlement voor Turkije en heeft gestudeerd in Groningen.

Op politiek en maatschappelijk niveau zijn de verhoudingen tussen Nederland en Turkije ernstig verstoord. Ondanks al meer dan 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Jaarlijks bezoeken ca. 1,2 miljoen Nederlandse toeristen Turkije. Nederland telt ongeveer 400.000 inwoners van Turkse origine.

Nederland is één van de grootste investeerders in Turkije met vestiging van veel grote Nederlandse bedrijven. De handel tussen Nederland en Turkije is in de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en bedraagt ca. €7,5 mrd. per jaar. Bijvoorbeeld in de levensmiddelenbranche en de energie- en technologiesector.

De Nederlandse culturele sector heeft veel interesse in Turkije en een uitstekende reputatie op veel terreinen zoals architectuur, design, foto en film..

De rellen die er onlangs waren met Turken woonachtig in Nederland geven aanleiding bij o.a. politici om te roepen dat de Turkse Nederlanders zich in de afgelopen decennia te weinig hebben aangepast aan de Nederlandse samenleving. “Een bewijs van mislukte integratie” zegt Sybrand Buma (CDA). Andersom wordt ook geroepen dat discriminatie van Turkse Nederlanders, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, een goede integratie van deze groep verhinderen.

Wij nodigen u uit om hierover met Kati Piri en elkaar in gesprek te gaan. Iedereen is welkom!

 

Datum: Vrijdag 16 juni 2017
Plaats: Haddingestraat 10 / PvdA pand Groningen
Inloop: Vanaf 16.00 uur
Start:   16.30 uur – 18.30 uur

 

Tjeerd van Dekken, oud Tweede Kamerlid, is de gespreksleider.

Voor meer informatie of toelichting kunt U bellen met:
Sjak Rijploeg – 06 45 34 43 17
Martin Winter – 06 85 11 32 26
E-mail: [email protected]


Klik hier om aankondigingen van themabijeenkomsten per email te ontvangen.