24 februari 2017

Verslag werkbezoek PvdA kandidaat Anita Engbers

Bij een werkbezoek van PvdA kandidaat Anita Engbers aan Groningen was de meest prangende oproep richting Den Haag om de studentenstop voor de HBO opleiding voor verpleegkundigen zo snel mogelijk af te schaffen. Richard Jonas, zorgmanager extramurale zorg van Dignis Zorg Thuis + verzuchtte: “Juist nu er zulke tekorten aan zorgpersoneel zijn, moet die stop zo snel mogelijk verdwijnen.”

Dignis heeft met de Huismeesters in de wijk Paddepoel een nieuwe samenwerking gerealiseerd waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de wijk of in Bernlef. Het bejaardenhuis oude stijl is verdwenen. Deze nieuwe vorm is voor de oudere bewoners en ook voor het zorgpersoneel veel prettiger.

Bij Meldpunt Zorg en Overlast was de boodschap dat het goed is dat er een wet komt die de burgemeester meer bevoegdheid geeft om overlastgevende huiseigenaren aan te pakken. Eerlijke spelregels vindt de PvdA een prima zaak. Als je overlast geeft moet het geen verschil maken of je huurt of een eigen huis hebt.

Bij ‘t Kopland was Anita Engbers onder de indruk van een van de aanwezigen, die haar persoonlijke verhaal vertelde. Ze was er na anderhalf jaar in de maatschappelijke opvang aan toe om uit te stromen naar een gewone woning maar in Groningen moet je twee jaar ingeschreven staan om als zogeheten kwetsbare persoon een urgentie te krijgen. Vervolgens kreeg ze te maken met een administratieve toetsing door de corporatie. Pas na 11 afwijzingen kwam ze door de keuring en kreeg ze eindelijk een woning. Haar verzoek: het is prima als de corporatie oplet dat er een goede balans blijft in een straat maar het is beter als de papieren toets wordt aangevuld door een persoonlijk gesprek met mij en de mensen van ‘t Kopland.

De medewerkers van ‘t Kopland voegden hieraan toe dat er heel veel verschillende urgente groepen zijn en dat de beste oplossing is om te zorgen voor meer woningen. Anita Engbers beaamt dat: “De Grondwet schrijft voor dat de overheid heeft te zorgen voor voldoende woningen en daarom heeft de PvdA ook in het verkiezingsprogramma staan dat er tot 2030 700.000 tot 1.000.000 extra woningen bij worden gebouwd.”

Namens de Pandgroep
Sjak Rijploeg
Bert Katerberg